Samuel (10 måneder) er med journalist Henrik Bøe på jobben
Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Små barn på jobben

Får man egentlig gjort noe fornuftig når man har en ti måneder gammel gutt med seg på jobben?

Klokken er 0812, og jeg er nettopp kommet på jobb. Litt forsinket, men ikke nok til at noen ser ut til å legge merke til det. Med meg har jeg Samuel (10 måneder), som foreløpig er i godt humør.

Når jeg skriver foreløpig, er det fordi jeg vet at Samuel helst vil bli lekt med, å bli båret rundt, å spise mat og å få oppmerksomhet. Hvis han ikke får det som han vil, blir han sint. Og jeg skal jo prøve å jobbe.

Jeg har egentlig aldri vurdert å ta med sønnen min på jobb. Det blir helt umulig å få gjort noe fornuftig, har jeg tenkt. Han krever jo oppmerksomhet hele tiden. Og hva med de andre ansatte?

Samuel finner seg til rette på gulvet i NRK-lokalet

Samuel finner seg til rette på gulvet i NRK-redaksjonen

Foto: Henrik Bøe / NRK

Men i dag er det nødvendig. Heldigvis er jeg journalist, og kan skrive saker om nesten hva som helst. Så jeg har helgardert meg ved å skrive denne saken. Er den kort og dårlig formulert, var det kanskje ikke så lett å få gjort noe.

Vi må intervjue noen så fort som mulig, tenker jeg.

Lekestasjoner

Kort tid etter at vi er kommet inn i redaksjonen, setter jeg derfor Samuel i vognen og går ut igjen. Vi går til brygga i Tønsberg, der jeg finner en trygg havn i Håkon Sparingen, som selv er ute og triller med sin 11 måneder gamle datter.

– Jeg tror ikke det blir så veldig mye produktivitet nei, sier han og ler.

Selv har han aldri hatt med barn på jobben, noe som kanskje ikke er så rart siden han jobber maritimt.

– Men hva kan man gjøre for å få gjort noe arbeid mens man har med barn på jobben?

Forventningsfull håper jeg han har noen gode tips.

– Kanskje opprette lekestasjoner på jobb, så du kan sette barna fra dem og bruke tiden best mulig. Eller leie en dagmamma, sier Sparingen.

Datteren sover, og jeg spør om jeg kan få ta et bilde av dem. Idet en lastebil rygger mot oss mens jeg gjør klart kameraet, tilbyr han seg å passe på Samuel også, mens jeg tar bilde av dem.

– Synes du det er greit å ta med seg barn på jobben?

– Ja, jeg har ingen problemer med det.

Håkon Sparingen med to barnevogner

Det er godt å få litt hjelp når man har med barn på jobben. Her passer Håkon Sparingen på Samuel (til venstre) og sin egen datter.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Men er det uproblematisk å ta med seg et lite barn på en arbeidsplass? Tilbake på kontoret, etter å ha gitt Samuel grøt og skiftet bleie på ham, ringer jeg psykolog Espen Idås. Jeg har tidligere intervjuet ham om at barn blir sjalu på mobiltelefonen til foreldrene, og tenker at han kanskje også har synspunkter på om det er greit å ha med seg barn på jobben.

Henrik og Samuel i studio

Samuel var med under telefonintervjuet.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Med Samuel på armen, gjør jeg meg klar til å intervjue psykologen fra et studio. Mens jeg hilser på Idås, river Samuel av «pop-filteret» foran mikrofonen. Han putter det i munnen, og biter på det.

– Å ha med barn på jobben kan være litt todelt, sier Idås.

– Det kan være bra for barn å være med å se hvor mamma og pappa jobber, og hvem de jobber sammen med. På den annen side ville jeg vært forsiktig med å innføre det som en permanent ordning på en arbeidsplass.

Psykologen sier det ofte kan være en dårlig løsning å ta med barn på jobben fordi man ikke finner andre alternativer.

– Som et engangstilfelle tror jeg de fleste ledere vil akseptere det. Men å gjøre det hver gang man ikke får barnepass, ville jeg ha vært forsiktig med.

Idås utdyper at andre arbeidstakere kan bli forstyrret og distrahert, og at det kan skape et dårlig arbeidsmiljø.

Espen Idås

Psykolog Espen Idås synes man skal være forsiktig med å ta med barn på jobben.

Foto: Gunnar Bækkevold / NRK

– Hvis flere begynner å ta med barna på jobben, vil det på en måte bli en SFO-ordning som fort forstyrrer arbeidsmiljøet.

Psykologen bemerker også at det slett ikke er mulig å ta med barn på alle arbeidsplasser.

– Det er nok litt forskjell om du jobber på et gartneri eller om du jobber på sykehuset.

– Ikke noe problem

Samuel sovnet litt over klokken 11, og har nå sovet i halvannen time. På den tiden har jeg skrevet teksten du forhåpentligvis nettopp har lest. Vanligvis våkner Samuel med en gang jeg setter fra meg vognen, men kanskje han sover bedre i et kontorlandskap med konstant bakgrunnsstøy fra snakkende journalister. Uansett, nå er han våken. Så resten av teksten har muligens litt lavere kvalitet.

Under trilleturen tidligere på dagen traff, vi hjemmesykepleier Veslemøy Nilsen. Hun har en jobb der det hadde vært vanskelig å ta med seg et lite barn.

– Det spørs nok om jeg kunne hatt ham med på jobben min, sier hun, og peker på Samuel.

– Tror du man kan få gjort noe fornuftig dersom man har med seg et så lite barn på jobb da?

– Ja, jeg tror vel det. Dersom barnet er rolig, da.

Student Therese Larsen tror også det er mulig å jobbe med små barn på armen..

– Det tror jeg ikke skal være noe problem, dersom man bare er flink til å tilrettelegge. Jeg har tenkt å ha med barn på skolen under studiene, og senere i jobb, så jeg håper jo at det skal gå bra, sier Larsen.

– Men man må jo se an om barnet er rolig. Hvis ikke, blir det vanskelig.

Henrik Bøe intervjuer Therese Larsen om å ha med barn på jobben

Student Therese Larsen planlegger å ha med barn på skole og jobb innimellom.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Samuel har vært eksepsjonelt rolig i dag, men nå må vi skifte bleie. Målet var at dette skulle bli en såkalt XL-sak, i NRK-sjargong. Men et krav til XL-saker er at de skal være på minst 1000 ord. I skrivende stund er denne saken 908 ord, klokken er 14.50, og vi skal være med på ettermiddagssendingen på radio for å snakke om hvordan det har gått. Og nå må vi altså skifte bleie.

Så det ble nok en brå slutt på denne saken.

Henrik Bøe har med sønnen på jobb

Det går litt tregere å skrive med en nysgjerrig 10 måneder gammel gutt på fanget.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK