Hopp til innhold

Vil halvere gaupekvoten

Naturvernforbundet mener kvoten for gaupejakt i region 2 for 2014 er altfor høy i forhold til det Stortinget har vedtatt.

Gaupe

Det strides om hvor mange gauper det kan felles i 2014.

Foto: SVEIN OPPHEIM / Scanpix

Nå har naturvernforbundet sendt en klage til rovviltnemnda region 2, som omfatter Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder.

Klagen går ut på at de mener kvoten på 30 dyr, hvorav 12 voksne hunndyr, er altfor høy ut ifra den kunnskapen de sitter med om gaupebestanden.

– Vi mener kvoten må halveres, ellers blir bestanden skutt ned langt under bestandsmålet, sier fagleder for naturmangfold i naturvernforbundet Arnodd Håpnes.

Arnodd Håpnes

Arnodd Håpnes i naturvernforbundet mener gaupekvoten må halveres.

Foto: Naturvernforbundet

Han forteller videre at å gjøre et slikt innhogg i gaupebestanden ikke er i tråd med rovviltnemndas mandat, og det er heller ikke i tråd med den rovviltpolitikken som føres i Norge.

For mange dyr

Jørund A. Ruud, leder i rovviltnemnda region 2 tar klagen fra naturvernforbundet på alvor. Han forteller at de skal gå nøye igjennom den, og gi en uttalelse når fristen går ut.

Men på tross av klagen, mener Ruud at nemnda har sitt på det rene.

– Vi har over en lengre periode hatt flere dyr en det som er krevd. Vi har gjerne hatt opp mot 15 til 16 ynglinger, mens kravet er 12. Derfor mener vi at 30 gauper er et passende tall for å komme ned på bestandsmålet, sier Ruud.

Han baserer sin informasjon på ulike kilder, som blant annet rovviltdata, kameraer og tellinger. Og han mener det er lenge siden dokumentasjonen på et ganske nøyaktig antall har vært så god som nå.

Håpnes i naturvernforbundet på sin side mener forskningsmaterialet de støtter seg til viser noe helt annet.

Les også: 30 gauper kan felles

Taler sauebøndenes sak

Håpnes er redd den høye kvoten er et resultat av påvirkning fra sausbønder i området.

– Vi tror nemnda langt på vei hører på sauebøndene, og blir påvirket av deres meninger og ønsker, sier Håpnes.

Likevel forstår han at bøndene har utfordringer i forhold til rovdyr, men han er opptatt av at det må settes i verk andre tiltak enn bare å skyte de dyrene som kommer i veien for sauen.

– Det er slik i dag at det er færre gauper i Norge enn det vi skal ha i forhold til stortingsvedtaket, derfor må vi gjøre noe for å sikre rovdyrene også, sier Håpnes.

– Er det slik Håpnes sier Ruud, blir dere påvirket av sauebøndenes ønsker og meninger?

– Det er klart vi blir det, og det skal vi også. Vi forstår deres frustrasjon, og det er viktig å ta sauebøndene på alvor, sier Ruud.

Han sier videre at de blir påvirket av sauebøndene på samme måte som de blir påvirket av naturverndebattanter og organisasjoner på den andre siden. Ruud sier det er deres jobb å lytte til alle og se på alle sider av saken.

Trolig til miljøverndepartementet

Håpnes regner med at klagen havner hos miljøverndepartementet etter at rovviltnemnda har sett på den, og kommet med sin mening.

Han håper da at politikerne ser at det er viktig at kvoten blir halvert for å bevare bestanden på det nivået Stortinget har vedtatt.

Ruud sier på sin side at i deres vedtak om 30 gauper står det at det skal gjennomføres tellinger nå helt frem til februar slik at de har en god oversikt over hvor mange gauper det er snakk om.

– Og ser vi at antallet er annerledes enn vi trodde, så kan vi enten heve eller senke kvoten før jakta starter, avslutter Ruud.