Hopp til innhold

Var for gammel til å si sin mening

Da innbyggerne i kommunen skulle få si hva de mener om kommunesammenslåing, fikk ikke de over 80 år lov til å svare.

Oddvar Myhre.

Oddvar Myhre bor i Kodal i Andebu. Han er skuffet over at ikke folk på hans alder har fått sagt sin mening i undersøkelsen.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Fra 4. til 16. september ble det gjennomført en undersøkelse hvor innbyggerne i Andebu kommune i Vestfold skulle få si hvilken retning kommunen bør se mot ved en eventuell kommunesammenslåing.

Drøye ti prosent av kommunens rundt 5 700 innbyggere deltok.

Det viste seg at 69 prosent av de spurte er for at kommunen slår seg sammen med en eller flere kommuner. 45 prosent mener Andebu bør slå seg sammen med Stokke og Sandefjord, mens fem prosent mener det er bedre at kommunen slår seg sammen med Re, Hof og Holmestrand. 19 prosent er imot en kommunesammenslåing.

Nå reagerer flere eldre på at ikke de fikk være med på spørreundersøkelsen. Den hadde nemlig en øvre aldersgrense på 80 år.

91 år gamle Oddvar Myhre var blant dem som var for gamle til å si sin mening.

– Jeg er veldig skuffet over at vi blir satt til side fordi vi er over 80 år, sier han

– Tenker du at det ikke burde vært en øvre aldersgrense på undersøkelsen i det hele tatt?

– Det er vanskelig å si. Men nei, det burde ikke vært en aldersgrense på det. Vi har våre meninger. Vi har levd et liv, så vi vet litt. Vi tenker og tror vi også. Jeg mener det er galt å sette en aldersgrense, sier han.

Bjarne Sommerstad

Bjarne Sommerstad (Sp) er overrasket over at viljen til å slå seg sammen med andre kommuner stiger med alderen på dem som ble spurt. Det blir trolig ikke gjennomført flere liknende undersøkelser i kommunen.

Foto: Hans Christian Eide / NRK
Christian Dversnes.

Christian Dversnes opplyser at de aldri går over 80 år i brukerundersøkelser. – Det henger sammen med samfunnsstrukturen, og muligheten for å nå den aldersgruppa som er over 80 år, sier han.

Foto: Rune Eilertsen

Les også:

– Jeg er veldig lei meg

Ordfører i Andebu, Bjarne Sommerstad, sier at innbyggernes meninger er svært viktige i den prosessen kommunen er inne i nå.

– Nå skal vi (politikerne) ta et retningsvalg den 4. november, og denne undersøkelsen gir en god pekepinn på at det går i sørlig retning, sier han til NRK.no.

Ordføreren syns det er viktig at alle får si sin mening. Han beklager nå at ikke de eldre ble spurt, og kaller det hele en kommunikasjonsfeil.

– Vi var ikke klar over dette da vi bestilte denne undersøkelsen. Jeg er veldig lei meg for at de ikke fikk si sin mening, sier han.

– Måtte sette en grense

Daglig leder Christian Dversnes i Moment Analyse, som utførte undersøkelsen på vegne av kommunen, sier at de drøftet aldersgrensen (18 til 80 år) med kommunen i forkant av undersøkelsen.

– Det er hyggelig at personer ønsker å si sin mening i undersøkelsen. Det setter vi pris på. Samtidig er det slik at vi må sette en øvre grense for hvem som kan delta. I dette tilfellet er den satt til 80 år, som på mange måter er i tråd med det som er bransjenormen, sier Dversnes til NRK.no.

– Men har ikke folk på over 80 år også en stemme her?

– Det har de absolutt, men samtidig må vi legge til rette for at det er mulig å nå en gruppe totalt. Hvis det er slik at en bare når en del av gruppa, trer det inn feilkilder.

Dversnes sier at de vurderer aldersgrenser fra prosjekt til prosjekt, men at de aldri går over 80 år i brukerundersøkelser.

– Dette må de gjøre om. De må regne med oss også, avslutter Oddvar Myhre (91).

Les også: