Det er lett å tenke at pølser er enkelt å ta med i sekken når familien skal på tur. Pølse stekt på bål, er uten tvil en vinner. Men bålmat kan være så mye mer, og minst like enkelt som pølser.
Vi fikk være med Smieløkka barnehage på tur. Naturbarnehagen i Kodal er på tur flere ganger i uka, og veldig ofte får barna servert bålmat.
– Pølser er veldig populært, men vi kan jo ikke ha det flere ganger i uka, sier Tale Nevland.
Denne dagen har Tale forberedt lunsjen og i dag skal barna få laksepakke. På kjøkkenet i barnehagen har de voksne skåret opp brokkoli, poteter og gulrøtter, og lagt det i folie sammen med en lakseskive og en liten klatt med meierismør. 20 minutter lå pakkene på bålet, så var lunsjen klar.
- Les også:
Gode forberedelser er halve turen
Vel fremme på bålplassen tennes bålet mens barna leker. Tale har gode råd til nybegynnere på tur, som vil spise noe annet enn pølser mens de er på tur.
Forbered deg hjemme
Jo mer som er gjort på forhånd, jo mer kan du kose deg på tur i skogen.
Ikke gjør bålet for stort
Med fire-fem vedkubber får du et fint bål, som brenner i et par timer. Det er nok til å lage mat til en familie på fire. Det er lurt å ta med tørr ved hjemmefra, da slipper du å lete etter ved, og du slipper problemer med å fyre opp våt ved.
Ta med nødvendig utstyr
Det kan være lurt å ta med en liten grillrist, hvis du har. Ta også med bestikk og tallerkener, papp eller plast. Dermed slipper dere å spise rett fra folien, det kan være både varmt og klissete. Husk pølseklypa, så du slipper å bruke fingrene i varmen.
Fantasien setter grenser
16 barn var med på tur denne dagen, og bare en takket nei til laksepakke. De andre barna gaflet nedpå og var storfornøyde med måltidet.
– Kjempegodt, deilig mat, var refrenget fra flere av barna.
Tale Nevland mener det ikke finnes grenser for hva som kan lages på bål.
– Vi kan jo ikke ha pølser bestandig, sier hun.
Barnehagen er drevne turgåere og lager mye mat på bål. De har bålpanne og grytestativ, takke og stekepanne for bål, med litt lenger skaft enn det vi er vant til hjemmefra.
– Vi lager supper, tar med buljong og frosne grønnsaker, som vi koker i gryta over bålet, og vips har vi et fullgodt måltid.
Barnehagen steker fiskeburgere, vanlige burgere, pannekaker og lapper på bålet. Wok står på menyen innimellom, det samme gjør gryteretter.
– Men begynn litt enkelt, med en laksepakke for eksempel. Og når du har gjort det noen ganger og føler at du fikser det, så kan du begynne å eksperimentere litt. Og husk, det er lov å prøve, og det er lov å feile, sier Tale Nevland i Smiehavna Naturbarnehage i Kodal.