Hopp til innhold

Tømmer septiktanken til sjøs

Det kan bli et forbud mot å tømme septiktanken til sjøs. – Jeg tror det kommer til å skape mye trøbbel, sier båteier.

Septitømmeren i Tønsberg havn er lite brukt.

Septiktømmeren i Tønsbergs havn blir lite brukt.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Det er sommerferie og for båteiere er det tid for lange turer på vannet. Det vil si at en eller annen gang underveis må folk på toalettet, og septiktanken må tømmes med jevne mellomrom. Dette skjer ofte til sjøs.

Flere havner i landet har en septiktank stående, men havnesjefen i Tønsberg opplyser at deres blir lite brukt.

Les også:

Mangler støpsel

Havna i Tønsberg er godt besøkt om sommeren og har også blitt kåret til «Årets gjestehavn 2013» av Båtmagasinets lesere.

Til tross for det gode været og de mange båtene som ligger tett i tett til kai på brygga i Tønsberg, har ikke septiktømmeren blitt brukt noe særlig. Havnesjefen i Tønsberg, Per Svennar, vet hva det kommer av.

– En av grunnene er at mange båter ikke har et støpsel på septiktanken i båten. Da går det ikke an å tømme, sier han til NRK.no.

I hovedsak er det snakk om gamle båter. De slipper avfallsvannet rett ut i sjøen fra undersiden av båten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Per Svennar, havnesjefen i Tønsberg.

Havnesjefen i Tønsberg, Per Svennar, tror det vil komme et forbud mot å tømme septiktanken rett ut i vannet.

Foto: Marita Nilsen / NRK

Får ikke koblet seg til tanken

De fleste av båteierne NRK snakket med i Tønsberg, tømmer septiktanken rett ut i vannet.

– Vi har septiktank, men båten er så gammel at vi ikke har mulighet til å koble oss på tanken på land. Derfor gjør vi det på gamlemåten og kaster det i vannet, forteller båtnyter Dag Einar Hanson fra Grimstad.

Han og kona Wenche er på båttur langs Østlandet. De understreker at de passer på å dra langt ut på sjøen når de gjør det.

Reglene sier at båtene ikke kan slippe fra seg avløpsvann nærmere enn 300 meter fra land. Hanson og flere andre båteiere på brygga i Tønsberg holder seg langt utenfor det – det er ekkelt med avføring i vannet der folk ferdes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Båtnytere

Båtturistene Dag Einar og Wenche Hanson nøyer seg med å lempe septiken til sjøs.

Foto: Marita Nilsen / NRK

Kan bli forbudt

Det har lenge vært snakk om å ha påbud om septiktank som kan tømmes på stasjoner på kaiene rundt omkring. Og det kan altså bli et forbud mot å tømme avløpsvannet til sjøs.

Det betyr at alle som ikke har denne funksjonen, må bygge om båtene sine. For deres avløp går nederst i båten. En slik ombygging vil koste mye penger.

– Er det fare for at det blir forbudt å tømme avløpsvann rett i sjøen?

– Ja, det vil jeg tro. Det kommer til å bli forbudt, og det tror jeg folk blir glad for. Noen tømmer der de ikke skal tømme, og det er ikke hyggelig for dem som for eksempel skal bade, forteller havnesjefen.

– Jeg tror det kommer til å skape mye trøbbel, for det er mange som ikke har den nye tanken. Men kommer forbudet, må vi jo gjøre noe, sier Hanson.

Les også: