Hopp til innhold

Leie bolig til høsten? Da bør du få med deg disse tipsene

Forbrukerrådets viktigste tips til leietakere er å undersøke stedet nøye på forhånd, for å finne eventuelle feil og mangler.

Leie bolig

LITE KUNNSKAP: Mange skal leie bolig til høsten, og studenter leier gjerne for første gang. En ny undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at folk generelt vet lite om hvilke rettigheter de har når de skal leie bolig. Kunnskapen er dårligst blant de under 30.

Foto: Kim Jansson / NRK

19 år gamle Hedda Berg har inntrykk av at folk på hennes alder generelt ikke setter seg inn i leieregler, noe Forbrukerrådet bekrefter.

19-åringen som kommer fra Son var bare 16 år da hun skulle ut på leiemarkedet.

Kunne ikke leiereglene

– Jeg visste ikke engang at det fantes en skikkelig husleielov, og hadde egentlig ikke satt meg inn i noen leieregler. Men jeg visste at jeg måtte ha leiekontrakt. På visningen fikk vi beskjed om at vi måtte stille med depositum og betale husleie. Mamma skrev under på kontrakten, så det var egentlig hun som leste gjennom den, forteller hun.

Berg sjekket ikke vinduene på sin første leilighet, og de var veldig tynne.

– Vi fikk syke strømregninger på vinteren, og jeg opplevde at huseieren ikke ville fortelle hvor høye strømregningene faktisk kom til å bli. Når man er 16- 17 år og skal finne sin første leilighet er det ikke dette man tenker mest på, sier Berg, som nettopp skrevet under på ny leiekontrakt i Tønsberg.

Klager mest på bolig

Hun har inntrykk av at folk på hennes alder generelt ikke setter seg inn i leieregler før de skal leie, og at en del huseiere prøver å utnytte dette. Det bekrefter Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

– Folk vet generelt lite om hvilke rettigheter de har når de skal leie bolig. I første del av 2015 fikk vi over 2300 henvendelser om husleie, noe som gjør dette til temaet nordmenn klager mest på etter kjøp og salg av bil. Og slik har det vært i mange år, sier han.

Hedda Berg

MØTTE SKEPSIS: Hedda Berg gikk ut på leiemarkedet allerede som 16-åring, og da tok det en stund før hun fant seg bosted. – Jeg følte at jeg bare måtte ta det jeg fikk, sier hun.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Dokumentar skader

Halsos viktigste tips til de som skal leie er å sjekke stedet nøye på forhånd.

– Se etter tegn på skader og etter mørke flekker på veggene. Det kan tyde på fuktskader. Leier du en leilighet som du vet er fuktskadet, er det vanskelig å klage på dette senere. Men utleieren skal betale for fuktproblemer som oppdages etter at leietakeren har flyttet inn – når dette ikke er hans eller hennes feil.

Et av Halsos andre viktige tips til leietakere er å inngå gyldige leiekontrakter.

Martin Skaug Halsos

VIKTIG: Mange skal leie bolig til høsten, og studenter leier gjerne for første gang. Martin Skaug Halsos ber de som ikke har mulighet til å gå på visning selv om å få andre til å gjøre det.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Vær oppmerksom på tidsbestemte avtaler. Det betyr at du må leie for en spesiell periode, og hvis du ikke har avtalt oppsigelsestid gjelder den i hele perioden.

Inngår du en slik leieavtale må du altså passe på å få rett til å si opp i løpet av leieperioden.

–​ Depositum problematisk

Depositum er et annet konfliktfylt område.

– Setter man eventuelle depositumspenger inn på utleierens konto kan hele beløpet forsvinne og det være vanskelig å få det tilbake, sier Halsos.

Nå føler Berg seg på relativt trygg grunn på leiemarkedet.

– Men jeg hadde sikkert ikke satt meg så godt inn i husleieloven hvis jeg ikke hadde fått såpass mye småproblemer med min første leilighet. Men jeg føler likevel at jeg var heldig med min første huseier, fordi han var relativt grei, sier ungjenta.