Hopp til innhold

Suarez er ikke alene om å bite

– Det kommer inn pasienter som har blitt bitt av mennesker med jevne mellomrom.

Luis Suarez

Ifølge Jan Magnus Fredheim, ØNH-lege på Rikshospitalet, er det ikke bare Luis Suárez som biter.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Det forteller Jan Magnus Fredheim, lege ved Øre-, nese-, halsavdelingen på Rikshospitalet.

Det er altså ikke bare Luis Suárez som velger å bite når sinnet kommer ut av kontroll.

– Ofte har man blitt bitt i krangler i hjemmet, eller så er det folk som har vært på byen og blitt litt for aggressive mot hverandre. Det er ikke noe uvanlig med menneskebitt, forteller han.

Han legger til at bittene som regel ikke er alvorlige.

En vanlig forsvarsmekanisme

Ifølge Fredheim er det å bite en vanlig forsvarsmekanisme.

– Ja, dessverre, sier han og ler.

Lege Jan Magnus Fredheim

ØNH-lege Jan Magnus Fredheim håper Chiellini har fått god behandling etter han ble bitt av Luis Suárez.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Vi forsvarer oss med det vi har. Vi biter, lugger, klorer og slår. Sånn er vi mennesker. Hvis vi blir aggressive nok forsvarer vi oss med det vi har for hånd. Og da er jo munnen forholdsvis nærme. Har man ikke sinnekontroll eller god aggresjonskontroll, som de fleste mennesker heldigvis har, så kan dette skje.

I går bet Luis Suárez Italias Giorgio Chiellini under VM-kampen. Det er tredje gang han biter en av sine motspillere. Om bitevanen er noe som ligger latent i fotballspilleren er Fredheim usikker på, men han mener det er godt mulig. Helsen til Suárez etter bittet er han ikke bekymret for.

– Vi spiser jo så mye rart ellers, så om man får i seg litt menneskeavskrap tror jeg det skal gå veldig fint.

Livsfarlig

Konsekvensene for han som ble bitt kunne derimot vært mye verre.

– Bitt er ikke ålreit uansett hva man blir bitt av. Stort sett er det snakk om hunder og katter, og det er ille nok. Men mennesker er noe av det verste man kan bli bitt av bakteriemessig, forteller han.

Det er nemlig det Fredheim kaller for en bakterievekst deluxe mellom tennene og inne i munnen der man putter det man spiser.

– Når vi da biter stikker vi tennene inn gjennom hud, muskler, kjøtt og alt mulig sånt. Da setter vi fra oss bakteriene inni der. Da kan man få skikkelig infeksjoner, som kan bli så alvorlige at de blir livstruende, forteller han.

I tillegg til at et bitt kan føre til stivkrampe kan man også få infeksjoner som fører til blodforgiftning.

– Det er snakk om mange spennende og eksotiske bakterier.

Fredheim håper Chiellini har fått god behandling.

– Det som skjer når vi får inn bittskader på sykehuset er at vi må gi stivkrampevaksine. De fleste har fått dette når de er små, men ofte må vi fylle på litt. I tillegg må man ta en antibiotikakur.

Men det kan også ha sine fordeler å bli bitt av et menneske.

– Fordelen er at det ofte ikke går gjennom hud, i og med at vi mennesker har en forholdsvis kraftig hud. Det ender som regel bare opp med en hudavskrapning. Blir man bitt av et dyr, spesielt av katter, stikker tennene langt inn og bakteriene blir værende langt under huden.

Sjeldne tannkonsekvenser

Cesilie Skollerud Hegna, tannlege ved Øvregate Tannhelsesenter i Tønsberg, har så vidt hun vet aldri fått inn pasienter som har skadet tennene etter å ha bitt et annet menneske.

Tannlege Cesilie Skollerud Hegna

Tannlege Cesilie Skollerud Hegna er ikke bekymret for tennene til Luis Suárez.

Foto: Amalie Frøystad Nærø / NRK

– Jeg får jo inn folk som har vært i slåsskamp, men de forteller ikke nødvendigvis så detaljert om hendelsen. Det er stort sett en knyttneve som kan skade tennene i en slåsskamp, forteller hun.

Det skal altså mye til før det får konsekvenser for tennene til den som biter.


– Hvis man er heldig og bare treffer muskler, hud og kjøtt så skal det litt til for at det blir varige mèn for tennene. Men i kampens hete kan man jo slå litt hardt og dermed få en skulder i tennene. Man kan til og med brekke kjeven, så jeg synes man skal være litt forsiktig med å bite fra seg for hardt.

Hegna tror i likhet med Fredheim at det er et aggresjonsproblem som ligger bak.

– Og så finnes det et spesielt syndrom som heter Picasyndrom, der man spiser veldig mange rare ting, men jeg tror ikke det er det han er rammet av, sier hun og ler.

Hun er altså ikke bekymret for tennene til Suárez.

– Da er jeg mer bekymret for hodet hans, sier hun.

Hun synes ikke noe om gårsdagens hendelser.

– Jeg synes det er forferdelig leit at det skal være fokus i en så fin idrett. Og så skjønner jeg ikke at han vil være den personen som er kjent for å bite motspillerne sine.