Hopp til innhold

Kan innføre forbud mot åpen ild i skogen

Bålforbudet i skog og mark gjelder ikke før 15. april, men sjefingeniør i DSB sier at brannvesenet i kommunene selv kan innføre tidligere forbud mot åpen ild i skogen.

Skogbrann Konnerud
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det er knusktørt i Vestfold-skogene. Våren har festet grepet og brannvesenet har vært ute og slukket de første gressbrannene allerede.

Bålforbudet i skog og mark gjelder ikke før 15. april, men det betyr ikke at man kan tenne bål der man vil, sier sjefingeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap Heidi Løfqvist.

– Brann- og eksplosjonsvernloven og forskriftene våre har et generelt forbud som går i forhold til det å gjøre opp ild, og da kan man hvis det fører til brann innføre et generelt forbud.

Les også:

Løfqvist forteller videre at datoen 15. april er en veiledende dato.

– Det som angår bålforbudet i regelverket fra 15. april til 15. september, så gjelder det i eller i nærheten av skog og mark, og det er for et vern av skogen. Det er det generelle forbudet som vi ønsker å sette fokus på.

Kan innføre forbud

Kommunene rundt om i landet har myndighet til å sette opp et forbud når det er tørt og fare for skogbrann.

– Det er jo gjerne sånn at det er lokale forskjeller som gjør at brannvesenet har muligheten til å utøve sin myndighet å oppfordre til forsiktighet.

– Så det betyr at man kan "overkjøre" den nasjonale datoen?

– Ja, den nasjonale datoen gjelder for vern av skog og mark, mens det er et generelt forbud som gjør at man ikke skal gjøre opp ild som kan føre til at det blir en brann.

Løfqvist oppfordrer folk som er ute på steder der det er tørt å oppsøke plasser som kommunene har lagt til rette.

– En del kommuner legger til rette for bålplasser og da handler det om å finne de plassene slik at det å tenne bål blir gjort på en sikker måte. Begynner det å brenne så har du vurdert feil. Skal man fyre opp så må du være sikker på at du får slukket det raskt.

Vær forsiktig!

Løfqvist sier de har opplevd branner der folk tror de har fått slukket et bål på riktig måte.

– Plutselig kommer det vind, og så kan det begynne å ulme og etter hvert også brenne.

Les også:

Løfqvist trekker også frem brannen som skjedde i Trøndelag i vinter.

– Det var en veldig spesiell situasjon hvor været hadde vært veldig tørt over en lengre periode og man fikk denne brannen sammen med mye vind. Det var vanskelig å slokke brannen. Det er det skumle med bål – de ser kanskje snille og små ut, men det er veldig fort at de kan bli store og komme ut av kontroll.

Det er et skogbrannhelikopter på Torp som DSB administrerer, men før 15. april er ikke dette helikopteret i ordentlig beredskap.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skogbrannhelikopteret

DSB flyttet statens skogbrannhelikopter fra Vestfold til Sør-Trøndelag på grunn av den store skogbrannfaren fra Nord-Trøndelag og nordover tidligere i år.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Vi har en kontakt som gjør at helikopteret er tilgjengelig for oss som innbyggere, og vil yte en beredskap, men fra 15. april til 15. september har de en mye kortere utrykningstid.

Helikopteret ble brukt i brannene på Flatanger og på Frøya, men forskjellen er ifølge Løfqvist at de er mer dedikert til våre ressurser i perioden fra 15. april til september.

Vi vurderer hele tiden om helikopteret skal være i beredskap tidligere. Vi ser at skogbrannindeksen går oppover og at det blir tørrere og tørrere. Når også Meteorologisk institutt melder om skogbrannfare, så er det noe vi følger kontinuerlig med på og setter inn beredskap hvis det er behov for det.