Hopp til innhold

Slik vil Statens vegvesen avsløre juks

Det etableres nå en ny krimenhet som skal jobbe mot juks og svindel.

Skrudde kilometerstanden tilbake

JUKS: Kilometerjuks er blant det den nye krimenheten skal jobbe for å avdekke. (arkivbilde)

Foto: Camilla Helena Wernersen / NRK

– Innenfor vegvesenets område foregår det egentlig ganske omfattende juks og svindel, sier Jon Molnes i Statens vegvesen til NRK.

Han er blant dem som nå skal jobbe med ulike typer kriminalitet i den nye enheten.

Det kan handle om blant annet teknisk manipulering av kilometertellere, samt ulovlige verksteder og trafikkskoler.

– Det er dette vi nå vil rette fokus mot med det formål om både å forebygge gjennom regelverk og prosedyreendringer internt i vegvesenet, og ved å anmelde til politiet når vi avdekker straffbare forhold, forklarer Molnes.

Visepolitimester Steinar Kaasa i Vestfold har foreløpig ikke fått så mye informasjon om den nye enheten, men stiller seg likevel positiv til den.

– Vi ser positivt på utvikling, og det er svært viktig med forebyggende arbeid, sier han.

Vil se på trender

I en pressemelding fra Statens vegvesen sier Molnes at risikoen for å bli oppdaget for ulike typer bilkriminalitet, har vært for liten. Håpet er at den nye enheten skal endre det.

– Vi ser at den ordinære forvaltningsvirksomheten vår på et vis ikke har klart i tilstrekkelig grad å ivareta det som ligger bak enkeltsakene.

– Det er det dette konseptet tar sikte på, nettopp å få tak i den informasjonen som ligger bak enkeltsakene og strukturere den for å se mer på trender, virksomheter og det organiserte.

– Vanskeligere å svindle

Nå skal Statens vegvesen samarbeide med Finans Norge om å få opprettet et sentralt offentlig register over storskadede og kondemnerte biler, heter det i pressemeldingen.

– Dette er et viktig tiltak som vil gi kjøper mulighet til å etterspørre dokumentasjon på reparasjonen. Dette vil også gjøre det vanskeligere å svindle med slike kjøretøy. I tillegg vil det også virke skjerpende for verkstedbransjen, sier Molnes.

Direktør Geir Trulserud i Finans Norge tror dette vil være med på å øke trafikksikkerheten.

– Vi tror at dette er et tiltak som både er viktig for å sikre forbrukernes rettigheter og som kan avdekke useriøse aktører i det markedet som reparerer skadede kjøretøy, sier han.

Også John Fiskvik, daglig leder i Bilbransjeforeningen i Oslo og Akershus, er positiv til vegvesenets nye enhet.

– Vi har stor tillit til at Vegvesenets nye enhet vil bidra sterkt til å avdekke og rydde opp i en rekke kriminelle forhold. Fra bransjens side er det svært gledelig at de setter inn nødvendige ressurser på dette. Vi inviterer gjerne til samarbeid, og bidrar gjerne i den videre prosessen, sier han i pressemeldingen.