Hopp til innhold

Slik fikk uføre Ole-Jørgen jobb

– Hadde han latet som at han kunne takle alle utfordringer, hadde vi følt at han hadde gjort en dårlig jobb.

Ole Jørgen Holand jobber på delelageret hos Scania Borgeskogen. Lenge var han redd for at han ikke skulle få seg noen jobb.

SE VIDEO: Ole-Jørgen Holand er glad for å være i jobb

For halvannet år siden var Ole-Jørgen Holand langt nede. Han var uføretrygdet på grunn av hyppige epilepsianfall i midten av 20-årene, men nå var han kvitt anfallene og ville jobbe.

Etter å ha kontaktet mer enn 40 mulige arbeidsgivere, så situasjonen mørk ut.

– De sier som regel at de ikke trenger noen for øyeblikket, sa Holand.

– Ikke gi opp

Konvolutten med visittkort og kontaktoplysninger

FLERE FORSØK: Konvolutten med visittkort og kontaktopplysninger til bedrifter Holand kontaktet.

Foto: Henrik Bøe / NRK

En lang periode med nye forsøk og avslag fulgte. Men i år løsnet det. Flere av bedriftene han tidligere hadde kontaktet, hadde plutselig mulighet og lyst til å ansette ham for kortere perioder. Først Komplett, så Bring og nå Scania på Borgeskogen i Vestfold.

– Å være uføretrygdet var akkurat som å sitte på en reservebenk og se alle andre spille. Etter hvert fikk jeg være innbytter en stund, og nå føles det som at jeg spiller på hovedlaget, sier Holand.

Nå jobber han på delelageret hos Scania på Borgeskogen i Vestfold. Der har han kontrakt for tre måneder av gangen, og lønnen betales delvis av Nav gjennom arbeidsformidlingsbedriften Fønix.

Ole-Jørgen Holand på jobb på delelageret hos Scania Borgeskogen

TRIVES: Ole-Jørgen Holand trives i jobben på delelageret hos Scania Borgeskogen.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Utfordringer

– At han tok initiativ og møtte opp personlig gjorde at vi fikk lyst til å prøve. Han er god til å prate for seg og viser stor interesse for lastebiler. Hadde vi blitt henvendt av en rådgiver, hadde vi nok mest sannsynlig sagt nei, sier distriktssjef for Norsk Scania avdeling Borgeskogen, Petter Nordnes.

Holand setter på plass varer på lageret, mens han forteller at dette er drømmejobben. Han har alltid sett etter en lagerjobb, for han har en god ordenssans. Han trenger imidlertid tilrettelegging, og er åpen om at han har mange utfordringer.

– Det vanskeligste er å bruke PC-en. Å huske hvor man skal trykke, det har jeg store problemer med.

Distriktssjef for Scania Borgeskogen, Petter Nordnes

INITIATIV: Distriktssjef for Scania Borgeskogen, Petter Nordnes, sier Holand fikk jobb fordi han tok initiativ selv.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Foreløpig er hovedoppgavene hans å ta imot lagerbestillinger og sette varene på riktig plass, og å kjøre for å hente deler.

– Holand fungerer veldig bra når han får konkrete oppgaver. Han må ha litt nøyere opplæring og flere repetisjoner. Når han har fått det, gjør han jobben uten feil. Han er veldig nøye, sier Nordnes.

– Viktig med åpenhet

Distriktssjefen sier det er svært viktig for dem at Holand hele tiden har vært åpen om sine svakheter.

– Hadde han latet som at han kunne takle alle utfordringer med en gang, hadde det etter hvert blitt avdekket at han ikke kunne det. Da hadde vi følt at han hadde gjort en dårlig jobb. Nå er vi klar over det, og anser i stedet det han mestrer som en bra jobb.

– Foreløpig ser dette veldig bra ut. Vi håper å kunne ha ham her i lang tid, og det kan hende det blir en fast ansettelse på sikt, sier Nordnes.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark