Hopp til innhold

Skulker mest, men trives på skolen

Godt over halvparten av elevene på Nøtterøy videregående innrømmer å ha skulket skolen det siste året. Men nesten alle trives.

Frikk Høsfloth og Kim Aron Eriksen ved kantinen på Nøtterøy videregående skole

Frikk Høsfloth og Kim Aron Eriksen presiserer at de ikke skulker der de sitter ved kantinen på Nøtterøy videregående skole.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Jeg tror det egentlige tallet er nærmere 100 prosent. Kanskje 98 prosent, sier Frikk Høsfloth på spørsmål om hvor mange han tror har skulket minst én gang det siste året.

NRK.no treffer ham og klassekamerat Kim Aron Eriksen ved kantinen på Nøtterøy videregående skole under en skoletime.

– Men vi skulker ikke nå. Vi har en arbeidsøkt der vi selv kan disponere tiden vår, sier Høsfloth.

Forkjølet og trøtt

Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen, som alle kommuner i Vestfold deltar i, viser at 55 prosent av elevene ved Nøtterøy videregående skole har svart at de har skulket minst én gang det siste året. Det er mest i Vestfold. Snittet i fylket er 47 prosent, mens landsgjennomsnittet er 41 prosent.

– Jeg har skulket. Kanskje man er litt forkjølet eller ekstra trøtt, og later som forkjølelsen er litt verre enn den egentlig er. Så blir man heller hjemme, sier Høsfloth.

Kim Aron Eriksen er blant de som svarte nei på spørsmålet om skulking.

– Jeg tror mange ikke tenker at det betyr så mye om de er borte en dag. Men om man skulker noen ganger blir det jo vanskeligere å henge med i fagene, sier Eriksen.

Trives

Selv om mange innrømmer å ha skulket er det svært få som mistrives på skolen. Hele 96 prosent har svart at de trives svært godt eller nokså godt på skolen. Vestfoldsnittet og landsgjennomsnittet er på 95 prosent.

– Det er et godt miljø her. Det er ikke noe farlig press eller noe skummelt miljø. Det er trygt, sier Høsfloth.

Rektor ved Nøtterøy videregående skole, Harald Møller, sier svarene fra spørreundersøkelsen stort sett gir et positivt inntrykk. Men han synes det er for mange som skulker.

– Vi ser at det er et økende problem jo eldre elevene blir. Det blir mer skulk for hvert trinn på videregående. Derfor har vi satt i gang et arbeid som skal føre til at vi raskere fanger opp når noen skulker og sier ifra til foreldrene, sier Møller.

(Saken fortsetter under bildet.)

Martine Johansen

Martine Johansen tror flere bruker mye tid på dataspill.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Lyver om dataspill

I biblioteket på skolen finner vi Martine Johansen. I likhet med guttene tror hun tallet på hvor mange som skulker er enda høyere enn undersøkelsens 55 prosent.

– Jeg tror nok det er nærmere 70 prosent, sier Johansen.

Hun ser over arket med resultater for Nøtterøy videregående skole, og ser ett punkt som overrasker henne. For bare 7 prosent svarer at de bruker to timer eller mer på dataspill en gjennomsnittsdag. Det er langt lavere enn fylkes- og landssnittet på 22 prosent.

– Den er nok mye høyere. Her har ikke folk svart ærlig.

Guttene i kantinen er enige.

– Jeg er helt bombesikker på at det er flere enn 7 prosent som spiller mer enn to timer om dagen. Det er løgn, sier Høsfloth.

Deprimerte jenter

Det som bekymrer rektor på skolen mest er at mange jenter svarer at de sliter. Som NRK.no tidligere har skrevet svare hele 47 prosent av jentene bekreftende på spørsmålet om de i løpet av den siste uken har følt at "alt er et slit".

– Dette må vi forsøke å finne mer ut av. Vi må komme i tett dialog med ungdommene for å forsøke å komme bak tallene, sier rektor Møller.

Martine Johansen tror mange jenter bekymrer seg mye om skolearbeid.

– Noen er veldig stresset på å få alt unna på kort tid. Da blir man veldig sliten, sier Johansen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark