Hopp til innhold

Hæææææ?

Skjønner du innholdet i teksten over? Det gjorde ikke kommunikasjonssjefen i Tønsberg kommune heller. Nå lover de klar tale for at innbyggere skal forstå.

Kommunalt språk
Foto: Fredrik Hansen / NRK

Teksten i bildet over er hentet fra Tønsberg kommune sin "Veiledning til behovsprøvd kommunalt tilskudd for pålagt tiltak/arbeid på private vann- og avløpsanlegg".

Jeg kan ikke si jeg tok det helt, sier kommunikasjonssjef i Tønsberg kommune, Jan Petter Bergan, når NRK leser teksten for ham.

Kommunen er valgt ut som én av fem pilotkommuner her i landet til å være med på et prosjekt som heter "Klart språk i offentlig sektor".

– Vi erfarer at språkbruken vår kanskje ikke er like god og tydelig bestandig. Det er et demokratisk problem og et rettighetsproblem, sier Bergan.

Naboen sa "du som jobber i kommunen skjønner vel dette". Da forsto jeg at vi har en jobb å gjøre.

Jan Petter Bergan

Jusen i bakevja

Jan Petter Bergan

Jan Petter Bergan, kommunikasjonssjef i Tønsberg kommune.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Bergan sier han først skal prøve å endre språkbruken til kommunes ledere, deretter saksbehandlere.

– Men det er en balansegang. Vi har 2500 lover og forskrifter som vi skal følge og informere om, men i tillegg skal vi få frem budskapet. Nå ønsker vi å forkorte, gjøre det tydelig, så får den juridiske delen ligge bak som et bakteppe uten at vi må referere til den hele tiden, sier han.

Når lange setninger blir dekorert med fremmedord og uforståelige begreper kan det til og med koste samfunnet penger.

Stat og kommune bruker 300 millioner kroner på å forklare hva de selv skriver, sa kommunalminister Jan Tore Sanner tidligere i år.

I en undersøkelse fra 2009 ble det anslått at 1,3 millioner nordmenn sliter med språket til byråkrater.

Les også:

Tar tid

Bergan tror det tar et par år å forandre språket i hele kommunen.

– Vi skal skynde oss sakte. Å gjennomføre en språkvask over hele linja på en gang, klarer vi ikke. Først og fremst ser vi på brevene vi sender til innbyggerne, hvordan vi uttrykker oss på internett og hvordan vi snakker når publikum møter oss, sier Bergan.

Selv fikk han et brev fra kommunen om en reguleringsplan for stedet der han bor. Da tok det 20 sekunder før naboen sto på døra.

– Han sa "du som jobber i kommunen skjønner vel dette". Da forstå jeg at vi har en jobb å gjøre. Vi må begynne å tenke på hvem vi skriver for, sier Bergan.

– Hva er ditt favorittbyråkratiord?

I forhold til! I forhold til hva da, spør han.

PS! Du kan lese hele "Veiledning til behovsprøvd kommunalt tilskudd for pålagt tiltak/arbeid på private vann- og avløpsanlegg" her.