Det var søndag 29.juni at Bjørg Ørmen fra Høyjord gikk tur med hundene sine og plukket med seg 1,7 kilo multer.
– Jeg har aldri sett så mye multer på denne myra før. Det var rødt i rødt, og utrolig mange var modne, forteller Ørmen.
Hun har allerede rørt dem til multesyltetøy som skal brukes til multekrem til jul, bløtekake med krem og pålegg på brødskiva.
Resultat av klimaendringene
Ørmen tror grunnen til at multene var så tidlig modne i år er på grunn av den varme våren. Det får hun støtte av hos produksjonssjefen i Gartnerhallen, Clas Huseby.
– Det kommer av det flotte været. Både april og mai hadde høyere gjennomsnittstempereatur enn i fjor. Det har vært et utrolig bra vekstvær.
Huseby legger til at det ikke bare gjedler multer, også salatgrønnsaker, kål, frilansgrønnsaker og bær er tidlig ferdig. Men vi kan ikke regne med at bærene kommer så tidlig vært år.
– De to siste årene har vært to seine avlinger. I år ligger vi på enkelte sorter tre uker før. Det er vanskelig å se om det blir så tidlig neste år også. Men det vi kan se ut fra dette er at det kan blir større forskjeller. Og det er en trend i klimaendringene, fortsetter Huseby.
Vil ikke røpe stedet
Ørmen var på samme myra i fjor, derfor tok hun turen opp i år også. Der er det kun de som er lokalkjent som kommer.
– Jeg vet det er multer andre steder. Men den myra jeg har vært på er det få folk som kommer å plukker på. Det er helt greit for meg, smiler Ørmen.
Men konkret hvor stedet ligger, vil hun ikke si.
– Skal du plukke mer?
– Jeg får se. Mulig noen andre har plukket før jeg rekker opp. Men jeg har egentlig nok, så jeg kan dele med andre som vet om stedet også, avslutter en smilende Ørmen.