Hopp til innhold

Skyter opp satellitt med norsk teknologi

I morgen kveld skytes den europeiske satellitten Sentinel-1 opp fra Fransk Guyana i Sør-Amerika. Om bord finnes det norsk teknologi som en hortensbedrift har vært med på å utvikle.

Sentinel-1

Satellitten skal sørge for å registrere hva som skjer med havene, isbreer og skipstrafikken på den blå planeten, også kjent som Jorda.

Foto: OSI Optoelectronics AS

Satellitten skal gi forskere viktig informasjon om blant annet verdens havområder, skipstrafikk, oljesøl og isbreer. Om bord på denne satellitten finnes det norsk teknologi fra blant andre OSI Optoelectronics i Horten.

Firmaet har laget komponenter som er med på å styre solcellepanelet på værsatellitten Sentinel-1. Daglig leder i hortensbedriften Roar Vasbø sier de er stolte av å få være med på prosjektet.

Vi har utviklet og produsert disse detektorene som sitter på satellitten. Det komponentene våre gjør er å se rett på sola for å styre solcellepanelene som er ti meter lange. Dette gjøres for å få optimal kraft til satellitten.

Tøffe forhold

Vasbø sier det er tøffe forhold for satellitten og komponentene i den.

– Komponentene har blitt nøye testet hos oss for å bevise for vår kunde at de tåler det de skal tåle.

Sentinel-1 komponenter

Slik ser noen av komponentene ut.

Foto: OSI Optoelectronics AS

Komponentene fra OSI Opto-electronics forsyner satellitten med strøm og er med andre ord livsviktige for at satellitten skal fungere. Hvis noe skulle gå galt vil satelitten stoppe opp. Det er en tankegang Vasbø ikke fokuserer på.

Det er en tanke vi ikke tenker på. Vi har årevis med erfaring med romfartskomponenter, så vi vet at komponentene våre tåler reisen. Det er derfor de har blitt testet såpass mye, så de skal holde.

Les også:

Vært med på flere satellitter

Vasbø sier bedriften har levert komponenter til mange satellitter før.

– Jeg tror veldig mange av de europeiske satellittene som skytes opp rundt omkring i verden har komponenter fra oss.

Bedriften leverer i tillegg komponenter til andre type satellitter.

– Vi leverer også til Sentinel-3. Det er en satellitt som skal overvåke bølgehastighet og høyde. Utskytningen der skjer i 2015, sier Vasbø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Komponenter til Sentinel-1

Det er mange små deler som må være på plass for at satellitten skal overleve i verdensrommet.

Foto: OSI Optoelectronics AS

Vasbø sier det er vanskelig å si noe om hvor norsk teknologi ligger i forhold til resten av verden, men sier at deres bedrift er verdensledende innenfor deres felt.

Det er rundt ti bedrifter i verden som leverer tilsvarende komponenter og tre av disse ligger i Europa. Så der holder vi pallplassen.

Skal du følge oppskytningen i morgen?

– Ja, jeg skal prøve på det, sier Vasbø.