Hopp til innhold

Pelsdyrleder: – Hadde ikke regnet med noe annet

– Jeg er fornøyd med utvalgets konklusjon. Det var som forventet, sier lederen av Sør pelsdyralslag, Knut Ruggesæter fra Andebu. Utvalget som har sett på pelsdyrnæringen vil ikke avvikle, men går inn for bærekraftig utvikling.

Blårev

Blårev og mink bør fortsatt være en næring i Norge, mener pelsdyrutvalget.

Foto: Hilde Zahl / NRK

Leder for pelsdyrutvalget, Anne Karin Hamre, la i formiddag frem innstillingen om pelsdyrnæringens fremtid i Norge. Et flertall i utvalget som har gjennomgått pelsdyrnæringen, vil ikke avvikle bransjen, men går inn for bærekraftig utvikling av næringen.

Knut Ruggesæter driver mink og blårevfarm i Andebu i Vestfold, og er leder i Sør pelsdyralslag. Han sier utvalgets konklusjon er som forventet.

– Jeg må si meg fornøyd med det. Vi hadde ikke regnet med noe annet heller. Vi mener vi absolutt har gode forutsetninger for å drive med pelsdyr i Norge, sier Ruggesæter til NRK.

– Fryktet du ikke en motsatt konklusjon med styrt avvikling?

– I forbindelse med filmer og lignende, blant annet den på NRK Brennpunkt sist uke, kunne man kanskje frykte det. Men med dette utvalget, som er nedsatt av seriøse mennesker, regnet jeg og de fleste med meg med at det kom en slik konklusjon som i formiddag, sier Knut Ruggesæter.

Ber folk stole på at sår behandles fort

Skadet mink på norsk pelsdyrfarm

Bilder av blant annet skadd mink har fått mange til å kreve at næringen avvikles.

Foto: Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet

Hva vil du si til folk som reagerer på bilder de ser av pelsdyr som har sår og lignende?

– Det oppstår sår på alle levende vesener som flytter seg rundt, og det oppstår jo i pelsdyr, men vi har en veldig liten skadefrekvens på sånne ting. Det er absolutt ikke morsomt å se sånne bilder eller oppleve sånne skader, men saken er hva du gjør. At det blir oppdaget og behandlet fort. Det er det som avgjør. Det må folk stole på at vi gjør, sier lederen av Sør pelsdyralslag.

– Forventer du nå at politikerne følger utvalgets råd?

– Jeg forventer jo at de tar hensyn til utvalgets råd, hvis ikke hadde de vel ikke nedsatt et utvalg. Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at rapporten som er kommet er grundig. De har brukt ett år på det. Politikerne får stole på det, og eventuelt innhente informasjon ved siden av fra næringen, og ikke fra aksjonister som aldri har hatt pelsdyr og som utnevner seg selv som inspektører, sier Ruggesæter.

Foreslår en rekke nye tiltak

Utvalget har foreslått en rekke tiltak hvis den endelige konklusjonen blir at pelsdyrnæringa får fortsette.

  • Forskning for å utvikle driftsformer som erstatter dagens nettingbur, gjennom et felles nordisk samarbeid.
  • Avlsarbeidet må styrkes og systematiseres for både rev og mink.
  • Det må gjøres jevnlige tilstandsvurderinger av pelsdyrholdet.
  • Elektronisk journalsystem med krav om registrering av viktige faktorer for dyrevelferden.
  • Mer effektivt tilsynsarbeid for Mattilsynet.
  • Det må bli fortgang i forsknings- og utviklingsarbeidet og det forutsetter mer offentlige midler til formålet.
  • Bedre tilsyn og bedre oppfølging av tilsyn og rømningssikkerhet.

Tror du rapporten skaper ro for bransjen?

– Forhåpentligvis skaper det ro, noe som gjør at folk kan planlegge driften sin i et lengre perspektiv. Fordi det har vært litt tvil her og der, sier Knut Ruggesæter i Andebu.

Ap vil fortsatt avvikle

Men det er ikke sikkert bransjen får arbeidsro.

Det var Stoltenbergregjeringen som nedsatte utvalget som i dag kom med sin rapport.

Arbeiderpartiet vil ikke nødvendigvis følge flertallets innstilling om bærekraftig utvikling. Stortingsrepresentant for Vestfold Arbeiderparti, Sonja Mandt, fastholder at partiet vil stemme for en styrt avvikling av pelsnæringen.

– Dyr hører ikke hjemme i bur, og vi ser fortsatt gjentatte episoder at det ikke er bra hos alle, og da er ikke dyrevelferden god nok, sier Mandt (Ap) til NRK.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark