Hopp til innhold

Eksplosivt salg av overvåkningskameraer

Økt kriminalitet, lavere priser og bedre teknologi har ført til en eksplosiv vekst i antall overvåkningskameraer.

Overvåkningskamera
Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK

Jan Tore Larsen

Jan Tore Larsen, direktør for alarmsystemer i Vakt Service.

Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK

Det finnes snart overvåkningskameraer overalt hvor folk ferdes.

Nordens tredje største sikkerhetsfirma, Vakt Service i Tønsberg, opplever gode tider når det gjelder salg av overvåkningssystemer.

Særlig er det bedriftsmarkedet som har økt mest, men tendensen viser at overvåkningsutstyr i større og større grad også selges til private aktører, sier direktør for alarmsystemer i Vakt Service, Jan Tore Larsen.

- Jeg tror vi bare ser toppen av isfjellet på den utviklingen vi ser, jeg tror dette her kommer til å bli allmenneie innen rimelig kort tid.

Spionkameraer

Hvem som helst kan få kjøpt gode og billige kameraer i dag som nesten ikke kan oppdages, og det finnes uttallige varianter.

Larsen i Vakt Service er redd utviklingen vil gå i retning av amerikanske tilstander, hvor bilder fra overvåkingskameraer blir lagt ut på nettet hvor alle kan se. Han mener regelverket i dag ikke harmoniserer med virkeligheten.

- Omsetningen og bruken i markedet galopperer, kontra hvilken funksjon regelverket og myndighetene klarer å følge med på.

Larsen mener det bør bli mer fokus på hvem som står bak og håndterer bildene fra overvåkingskameraene, slik at det blir strengere kontroll på bildene. Slik kan man unngå amerikanske tilstander sier Larsen.

- Det bør bli et strengere kontrollorgan, sier Larsen og henviser til Datatilsynet.

Les: Med sjefens øyne i nakken

Les også: Overvåkningskamera i skogen

Få bryr seg om reglene

Overvåkningskamera

Det er forskjell på om du skal overvåke på et offentlig sted eller i et privat hjem.

Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK

I dag er det Datatilsynet som har ansvaret for at lover og regler overholdes. Og bedrifter som har installert slike systemer er pålagt å søke, i tillegg skal det redegjøres for hvorfor en ønsker overvåking og hvordan overvåkingen skal foregå.

Larsen mener dette kun er en formalitet og at dette ikke overprøves.

Alle kan i prinsippet installere et overvåkningskamera, men det er forskjell om du skal overvåke på offentlig plass eller i eget privat hjem.

Om et overvåkningssystem installeres på hytta, så er det ingen lov som sier at du må melde i fra. Da er det viktig at kameraene kun dekker privat område og ikke offentlig plass.

Men dersom du har leieboere eller du skal leie ut hytta, må du derimot opplyse om at du har installert overvåkingssystem.

Nesten ingen opplyser om kamera

De fleste synder mot opplysningsplikten. Er det et overvåkingskamera installert, skal det merkes og man er pliktig å opplyse om dette til allmennheten. Men en undersøkelse Datatilsynet nylig gjorde i Oslo viste at 81 prosent av bedriftene brøt opplysningsplikten.

Hvor mange overvåkningskameraer som egentlig er ute blant det norske folk i dag er det ingen som vet, og tendensen viser at det blir stadig flere.