Hopp til innhold

Oppretter foreldrefri sone i barnefotballen

For å hindre at engasjerte fotballforeldre skal overstyre treneren fra sidelinjen har Norges Fotballforbund innført nye retningslinjer for hvor foreldre bør plassere seg når de er med ungene på kamp.

Foreldrefri

FORELDREFRI SONE: Foreldre skal ikke stå sammen med trenerne og innbytterne, ifølge nye retningslinjer fra NFF.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Foreldre skal stå på motsatt side av der trenere og innbyttere befinner seg, og dersom det ikke lar seg gjøre bør det settes opp kjegler som markerer foreldrefri sone.

Målet er å unngå at foreldrene blander seg for mye fra sidelinjen, samtidig som at dommerne skal skånes.

Laster innhold, vennligst vent..

Grafikk som viser foreldrefri sone på fotballbanen

Norges fotballforbund innfører retningslinjer som tilsier at foreldre bør plassere seg på motsatt side av der trenere og innbyttere befinner seg.

Foto: NRK/Colourbox

– Jeg tenker at det er en god ordning. Man ser forskjellige ting i fotballen og noen foreldre blir veldig ivrige. Jeg tror ikke det er vondt ment, men i kampens hete blir det sikkert sagt og gjort ting man ikke bør gjøre. Med disse reglene blir det lettere å ta det i ettertid, sier trener for Flint Ringshaug 05, Christian Berg-Henry, og legger til:

– Dommerne er gjerne to til tre år eldre enn guttene som spiller. De må vernes. De gjør så godt de kan og er ikke feilfrie. Det er viktig at meldinger kommer fra ett sted, og det er vel også ett av hovedargumentene for å gjøre disse endringene.

Trener

POSITIV: Trener Christian Berg-Henry er positiv til de nye retningslinjene fra fotballforbundet.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Engasjerte foreldre

Når Flint Ringshaug 05 møter Barkåker står foreldrene på rekke og rad på motsatt side av trenerne. Fotballpappa Ståle Tveit betegner seg som over gjennomsnittet engasjert.

– Jeg er veldig engasjert. Jeg har blitt bedre nå, tidligere fikk jeg tilbakemelding fra sønnen min om at det kanskje ble litt mye, sier han og ler.

Blir man så engasjert i barnefotball?

– Ja, det er helt klart. Du blir mer engasjert når det er dine egne enn når det er favorittlaget som spiller, så det er noe eget.

foreldrefri sone

MOTSATT SIDE: Foreldrene sto på motsatt side da Flint Ringshaug 05 møtte Barkåker på mandag.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK
Kommentarer fra sidelinja

NFF tar sikte på å få innført de nye retningslinjene, som gjelder for barn i aldersgruppen 6–12 år, i tiden fremover. Barkåker-trener Tom-Erik Brattbakk ser fordelen med de nye endringene, men mener at å stå langt unna treneren ikke nødvendigvis hindrer foreldre i å snakke til barna sine.

– Jeg har litt erfaring med at de kan bli enda mer pratsomme på motsatt side, forklarer han.

Fotballforeldrene Kristian, Mona og Tone ser også formålet med endringene, men mener det også kan være ødeleggende for samholdet.

– På dette nivået, hvor det er snakk om barn på ni år, så synes jeg kanskje det er litt tidlig. Jeg tror nesten trenerne gjerne vil ha foreldrene i nærheten hvis det skjer noe, sier Kristian Hautau.

– Samtidig er det hyggelig å stå sammen på sidelinjen, påpeker Tone Aspli, og legger til:

– I tillegg så passer vi på at de får i seg nok drikke og slike ting som kanskje treneren ikke rekker å følge så mye med på.