Odd Nerdrums gård i Stavern - Odd Nerdrum presses av norske skattemyndigheter til å selge Rødvik gård i Stavern. - Foto: Henrik Bøe / NRK

Odd Nerdrum presses av norske skattemyndigheter til å selge Rødvik gård i Stavern.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Nerdrum tvinges til å selge

Skatt Sør nekter å godta at Odd Nerdrum og kona Turid Spildo bor i Frankrike før de har solgt gården sin i Stavern.

Sverre Kjær - Skatt Sør kunne ikke godkjenne Odd Nerdrums flytting til Frankrike, sier informasjonsrådgiver Sverre Kjær. - Foto: Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

Skatt Sør kunne ikke godkjenne Odd Nerdrums flytting til Frankrike, sier informasjonsrådgiver Sverre Kjær.

Foto: Eva Susanne Drugg / NRK
Odd Nerdrum - Odd Nerdrum har nektet å prate med pressen i flere år, men fredag 30. september bryter han tausheten i programmet 'Skavland'. - Foto: Vestad, Roar / SCANPIX

Odd Nerdrum har nektet å prate med pressen i flere år, men fredag 30. september bryter han tausheten i programmet 'Skavland'.

Foto: Vestad, Roar / SCANPIX

Kunstneren Odd Nerdrum og hans kone Turid Spildo ser seg nødt til å selge eiendommen sin i Røvika utenfor Stavern, til tross for at de ikke ønsker dette, skriver Østlands-Posten.

Nerdrum kjøpte seg et herskapshus i Paris i 2007, men Skatt Sør godtar ikke at de emigrerer til Frankrike, dersom de også eier eiendommen i Stavern. I et vedtak datert 31.08.2011 har de gitt ekteparet avslag på utvandring.

«Vi har lagt til grunn at dere fortsatt eier og disponerer bolig i Norge, selv om det opplyses at det bor noen unge mennesker der om vinteren».

– En typisk ferieeiendom som hytte på fjellet eller ved sjøen kan aksepteres, men skal man få godkjent en skattemessig flytting må de økonomiske interessene bli med på flyttelasset, sier Sverre Kjær, informasjonsrådgiver i Skatt Sør.

Odd Nerdrum har i flere år vært i konflikt med skattemyndighetene i Norge og i august i år ble han dømt til to års fengsel for å ha solgt bilder for 10,5 millioner kroner uten å betale skatt. Dommen er anket og ikke rettskraftig.

Les også:

– Ønsker ikke å selge

Siden 2007 har Nerdrum vekslet på å bo i herskapsvillaen i Paris og på eiendommen i Stavern, men skal han slutte å skatte til Norge, må han få godkjent en skattemessig flytting ut av landet.

– De føler at de må velge mellom å beholde eiendommen i Norge opp mot det å bo i Frankrike. De velger derfor å selge Rødvik gård, sier Thomas Østmo hos Krogsveen i Larvik som har fått oppgaven med å selge gården.

Eiendommen legges ut for salg i neste uke med en prisantydning på 22 millioner kroner.

– Odd Nerdrum og Turid Spildo har lagt ned et betydelig arbeid i gården og ønsker egentlig å beholde eiendommen, men når ting har blitt som det har blitt, har de valgt å selge, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Odd Nerdrums gård i Stavern - Eiendommen til Odd Nerdrum og kona Turid Spildo blir lagt ut for salg om noen dager og prisantydningen på eiendommen blir ca. 22 millioner kroner.
- Foto: Henrik Bøe / NRK

Eiendommen til Odd Nerdrum og kona Turid Spildo blir lagt ut for salg om noen dager og prisantydningen på eiendommen blir ca. 22 millioner kroner.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Elever bor på gården

Gården består av nesten 35 mål tomt med en beliggenhet rett ved havet i Stavern. Låven er innredet til bolig og atelier som kunstnerens elever bruker i dag. Odd Nerdrum har siden 1970-tallet tatt i mot kunstelever som han underviser gratis.

Flere av Nerdrum-stiftelsens elever bor på gården i dag.

NRK har vært i kontakt med Odd Nerdrum og kona, men fordi Nerdrum var på vei til Sverige for innspilling av programmet «Skavland» kunne han ikke stille til intervju.

Siste nytt

  • - Nok dop til alle i Sandefjord.

    – I Sandefjord er det nok dop til alle som vil ha. Det hevder en langer som Sandefjords Blad har snakket med. Han sier de som selger dop i byen ikke trenger å krangle om kundene fordi etterspørselen er stor. Politiet sier det dessverre er relativt lett å skaffe seg narkotika i byen, men de mener tilgangen er stabil.

  • Larvik bør bli politisentral

    Dersom politiet organiseres i færre og større enheter bør Larvik være aktuell som sted for en ny politisentral, mener Rune Høiseth, ordfører i Larvik. Larvik kommune har tilbudt politiet en tomt de mener er skreddersydd for formålet og som har en ideell strategisk plassering i regionen. Politidirektoratet har foreslått å redusere antall distrikter i politiet fra dagens 27 til seks.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

I dag blir det mange unger å se i gatene, kledd ut som både hekser og spøkelser, på jakt etter godteri. Norges Birøkterlag mister 1/3 av støtten fra staten, hvis forslag til statsbudsjett blir vedtatt. Kollega Fredrik forteller historien om hans bestefar fyllepenn, Linn blir med bilberger Arnt-Johnny på jobb.
Kontakt oss på tlf 02345