Hopp til innhold

– Norsk boksing står på spill

Internasjonalt bokseforbund krever å fjerne hjelmen som er påbudt i Norge og truer med utestenging av utøvere. – Fremtiden til norsk boksing er usikker, mener NM-arrangør.

Boksing i TKs lokaler

Det norske kravet til hjelm for seniorer i boksing går direkte mot det internasjonale kravet. Norgesmesterskapet trenger et fritak eller lovendring for å slippe straff for norske amatørboksere.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Det internasjonale amatørbokseforbundet (AIBA) krever at hjelmen kastes når det blir NM i boksing i Tønsberg til våren neste år. Norges Bokseforbund stiller seg bak kravet. I verste fall kan norske utøvere hindres i å bokse i utlandet.

I Norge er lovverket rundt boksing slik at utøvere er nødt til å bruke hjelm, gjennom den såkalte «knockoutloven». Den organiserte boksingen her i landet foregår kun på amatørnivå, ettersom proffboksing ikke er lov – ennå.

Må velge hvem de skal trosse

NM-arrangørene er i en fortvilet situasjon. Skal de lystre kravet fra AIBA – eller følge norsk lov?

– Utøvere risikerer å bli utestengt fra en rekke internasjonale sammenhenger hvis vi ikke får fritak fra det norske hjelmkravet. Det går i direkte konflikt med reglene til AIBA, som vi er medlem av.

Det sier Per Christian Hestnæs, formann i arrangørklubben Tønsberg-Kameratene (TK).

Per Christian Hestnæs håper på gull

Per Christian Hestnæs og klubben står i en spagat før NM i boksing skal gå i Tønsberg mars 2014.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Klubben har allerede søkt om å få dispensasjon fra kravet til det internasjonale forbundet, for å kunne følge de norske bestemmelsene.

Svaret var entydig negativt hjelmen må av.

Hastesak fortsatt uavklart

Styret til Norges Idrettsforbund (NIF) skal i sitt møte 6. desember ta stilling til en søknad fra NM-arrangørerene om et unntak fra knockoutloven. Det haster å få en avklaring om mesterskapet kan holdes uten det særnorske hjelmkravet.

– Utviklingen av seniorboksere står på spill. Dessuten vil dagens unge boksere få lite å strekke seg etter hvis Norge ikke gjør som resten av verdens boksenasjoner, sier Hestnæs.

Idrettspresident Børre Rognlien har vært opptatt i hele dag og har ikke besvart NRKs henvendelser. Men NIFs kommunikasjonssjef Per Tøien sier at saken er uavklart.

– Hjelmbruk er fortsatt påbudt i OL, understreker han.

De har sendt en henvendelse til IOC (Den internasjonale olympiske komitè) for å høre hva de mener om en regelendring.