Hopp til innhold

– Inkassoselskaper krever for mye i rente

Namsmannen i Sandefjord sier at skyldnere må betale flere tusen kroner mer enn nødvendig.

Illustrasjonsfoto

Namsmannen i Sandefjord reagerer på at inkassoselskaper krever inn flere gebyr fremfor å samle sakene. (illustrasjonsbilde)

Foto: Comnet / Scanpix

Namsmannen i Sandefjord reagerer på fremgangsmåten til inkassoselskapet Gothia AS når dette selskapet sender ut krav. Det handler om saker der det er flere gamle krav fra samme kreditor, på samme person.

Selskapet har sendt ut krav enkeltvis og det betyr at salær og gebyrer blir mye høyere enn om man skulle slått sammen kravene.

– Vi oppdaget at vi hadde flere slike saker mot de samme personene, men kravene kom med noen få måneders mellomrom istedenfor at vi fikk dem samlet, sier Kjell Myhre, gruppeleder for tvang hos Namsmannen i Sandefjord.

Tredobbelt gebyr

Kjell Myhre

Kjell Myhre hos Namsmannen i Sandefjord har opplevd at et lønnstrekk hos en person, blir etterfulgt av et nytt krav fra samme kreditor mot den samme personen.

På grunn av praksisen til inkassoselskapet vil en person som får inkassokrav mot seg måtte betale både dobbelt og tredobbelt gebyr til inkassoselskapet og staten.

Inkassoselskapet kan kreve 860 kroner for sin begjæring, mens rettsbegyret til staten utgjør 1591 kroner. Totalt må skyldneren ut med 2451 kroner i gebyr for ett inkassokrav.

Dersom flere krav sendes enkeltvis stiger summen til 4902 kroner for to krav og videre til 7353 kroner for tre inkassokrav. – Dette er galt overfor skyldner, mener Myhre.

– Vi liker ikke denne praksisen. De store inkassoselskapene samler sakene og det bør også de mindre selskapene gjøre, sier Myhre.

– Tenker ikke på skyldner

Namsmannen i Sandefjord tok kontakt med saksbehandleren i en av sakene i Gothia, men svaret de fikk overrasket Myhre.

– De opplyste at de ikke tenkte på skylder og jeg fikk inntrykk av at dette var en måte å tjene penger på for selskapet, sier Myhre.

Da NRK.no tok kontakt med inkassoselskapet avviste Marius Wærsten, advokat i Gothia, at de gjør dette med hensikt.

– Ulike saker kan ha ulik saksbehandler og det er ikke alltid så lett å se at det er samme sak, sier Wærsten.

Han opplyser at selskapet skal se på sine rutiner, men ønsker ikke å gi noe intervju om saken.

Varslet Finanstilsynet

Namsmannen i Sandefjord tok også kontakt med Norske Inkassobyråers Forening, men fikk da beskjed om å kontakte Finanstilsynet om saken.

Fra Finanstilsynet fikk de svar om at praksisen vil bli vurdert ut fra kriterier for "god inkassoskikk". I svaret fra Finastilsynet står det:

"Det er i strid med god inkassoskikk å bruke inkassometoder som utsetter noen for urimelig påtrykk, skade eller ulempe".

Finanstilsynet svarte også at den aktuelle inndrivningsskikken er registrert og vil bli benyttet ved et tilsyn hos inkassoselskapet.

– Etter at vi fikk svar fra Finanstilsynet har vi i flere tilfeller nektet å ta utlegg for de ekstra gebyrene, sier Myhre.

– Krever for mye i rente

Gruppelederen for tvang hos Namsmannen i Sandefjord har mer på hjertet. Myhre har også opplevd at flere inkassoselskaper krever mer i renter enn de har lov til.

– Det er kun lov å kreve renter for tre år, men vi ser at det i flere gamle saker kreves renter for både fem og seks år.

Når dette oppdages stryker Namsmannen rentekravet, men Myhre frykter at mange skyldnere som betaler direkte til selskapene, har betalt for mye.

– Vi ser jo bare de sakene som sendes til oss, men vi må ofte rette opp i feilaktige rentekrav, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark