Hopp til innhold

– Ta med deg en kam i skogen

Som navnet tilsier, hjortelusflua foretrekker dyr i hjortefamilien. Men det betyr ikke at den ikke biter mennesker.

Hjortelusflue

Det finnes ikke et middel som skremmer vekk hjortelusflua. Den går nemlig ikke etter lukt, men synet sitt.

Foto: Veterinærinstituttet

​Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som liker seg best på hjortedyr som rådyr, elg og hjort. Vanligvis stikker de ikke mennesker, men skulle det skje, kan stikket klø i lang tid.

Heidi Bye Svartangen og Sol

Heidi Bye Svartangen har alltid med seg hunden Sol når hun er ute og løper i skogen i Andebu, men hun har aldri funnet hjortelusfluer på hunden. Det er hun glad for.

Foto: Privat

Det vet Heidi Bye Svartangen litt om. Hun er en ivrig skogsjogger og har flere ganger den siste tiden løpt rett inn i en sverm. Da har joggeturen endt med at hun har plukket et 20-talls fluer ut av håret.

– Jeg trodde først det var mygg, men de klistret seg fast og måtte løftes fra huden. De ville helst opp i nakken og i hårfestet, og jeg måtte dra de ut av håret, forteller hun.

Svartangen understreker at hun ikke har noe imot fluer i skogen, men hun ønsker å be folk være litt obs på disse krypene.

Les også:

Fluesmekke hjelper ikke

Preben Ottesen som jobber på Avdeling for skadedyrkontroll ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, kan fortelle at hjortelusflua er seig.

– Hvis man prøver å slå den i hjel med en fluesmekke, så går ikke det, sier han.

Hjortelusflua følger ikke lukt, men synet sitt. Derfor er det heller ikke noe middel å smøre seg inn med for å unngå den. Eksperten anbefaler deg å ta med en kam neste gang du går ut i skogen.

– Man merker fort at man har fått dem på seg, så den beste førstehjelpen der ute er å gå med en kam, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sol i skogen

Heidi Bye Svartangen og hunden Sol koser seg ofte på joggeturer i Andebuskogen.

Foto: privat

Krøp ut av håret

Også Ottesen har hatt et plagsomt møte med hjortelusflua.

For en uke siden fikk han fem stykker på seg. To av dem tok han med en gang. Da han kom tilbake på hytta, brukte han en kam og fant ytterligere to stykker. Den siste oppdaget han på kvelden da den plutselig krøp ut av håret hans og ned på nakken. Den tok han med fingrene.

Preben Ottesen

Preben Ottesen er blant annet ansvarlig for insektsdelen i Store norske leksikon, og kan mye om hjortelusflua.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Jeg likte det ikke, men jeg går ikke av skaftet av den grunn, sier han med et smil. Hjortelusflua er nemlig ikke farlig for mennesker.

Overlever ikke lenge

Ottesen forklarer at hjortelusflua formerer seg om vinteren, i pelsen på hjortedyrene. Eggene legges inni hunnen, og larvene utvikler seg der. Så føder hunnen en svart puppe. Den ligger først litt i pelsen, så detter den ned på bakken.

Der blir den liggende i snøen og utover sommeren, før de klekkes om høsten.

Det kan være plagsomt å ha slike insekter kravlende i håret eller under klærne sine, men trøsten er at den overlever ikke særlig lenge dersom den lander i hodebunnen din.

– Den flyr mot alt som rører på seg. Hvis den lander på en elg, et rådyr eller en hjort, så har den flydd riktig. Lander den på et husdyr eller et menneske, har den uflaks, sier Ottesen og fortsetter:

– Hjortelusfluene kan nemlig ikke overleve eller formere seg på blod fra mennesker eller husdyr. De kan av og til gjøre noen prøvestikk, men de merker fort at de har kommet feil. Når de har landet på en vert, kaster de vingene sine. Det er helt greit hvis det er et riktig vertsdyr, men de brenner alle bruer når de lander på et feil dyr og kaster vingene sine.

– Den kan fortsatt være plagsom for mennesker og hunder?

– Ja, i en kort periode, men de vil dø ganske fort når de ikke får mat. De er veldig seige og de kravler rundt omkring i hår og under klær, spesielt i hodebunnen, og det liker ikke folk.

15 000 på én elg

For det riktige vertsdyret kan det være verre.

– Det er ikke noe hyggelig å ha ting som stikker deg stadig vekk og suger blod av deg. Det har vært opptil 15 000 på én elg, og det er ille. Vi har også sett at en del elg har vært hårløse når de går inn i vinteren, og man mener at det kan ha en sammenheng med store angrep av hjortelusflua. Det er en veldig dårlig strategi for en elg å være hårløs gjennom vinteren, sier Ottesen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark