Seks av ti nordmenn foretrekker å spise norskdyrkede grønnsaker. Likevel tror like mange at importerte ferske grønnsaker er det sunneste alternativet i vinterhalvåret, men det er feil.
Tallene er hentet fra en undersøkelse gjennomført av Norstat.
– Grønnsakene som kommer rett fra lokale jorder og blir fryst ned, opprettholder nær sagt 100 prosent av næringsinnholdet. De aller fleste ferske grønnsaker i butikken nå om vinteren er importerte. De har gjerne reist langt og ligget en stund på lager. Det gjør at de har mistet en god del næringsstoffer, sier Eyvin Bjørnstad, ernæringsfysiolog ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, til NRK.
Han mener at det i mange tilfeller ikke er så stor sammenheng mellom det folk tenker er sunt, og det som faktisk er sunt.
– Vi har liksom et bilde av at når industrien behandler mat, blir den dårligere. Det stemmer imidlertid ikke helt med virkeligheten.
Ifølge Bjørnstad fryser norske grønnsakprodusentene ned grønnsaker svært effektivt.
– Varmebehandlinga foregår veldig kjapt, og nedkjøling skjer på bånd der grønnsakene fryses direkte. Derfor håndterer nok industrien dette bedre enn vi selv klarer hjemme på kjøkkenbenken, sier han.
Les også:
Mister særlig vitaminer og antioksidanter
Norstat har gjennomført undersøkelsen på vegne av grønnsakprodusenten Findus. 1000 nordmenn er spurt. Ifølge Atle Farmen i Findus Norge blir norske grønnsaker høstet inn ved riktig modenhet og fryst ned nesten umiddelbart. Dette tar mellom én til tre timer.
– Dermed opprettholder grønnsakene sitt naturlige sunnhetsnivå fordi nedbrytingsprosessen i dem stopper, sier han, som er administrerende direktør i selskapet.
Fra en grønnsak blir høstet og til den ligger på middagsbordet i fersk tilstand, mister den særlig vitamin C og antioksidanter.
– Grønne bønner har for eksempel mistet 25 prosent av C-vitaminene 24 timer etter innhøsting. Brokkoli som blir oppbevart i fire grader i fire dager, mister 13 prosent av C-vitaminene. Ligger de i butikk i romtemperatur i ytterligere fire dager, har nærmere halvparten av C-vitaminene blitt borte, sier Farmen.
Bjørnstad forteller at grønnsaker som importeres til norske butikker vinterstid gjerne blir plukket før de er modne.
– Når de deretter blir transportert langt, svekker det næringsinnholdet i forhold til grønnsakene som blir høstet modent og har kort reisevei.
Les også:
Frosne smaker ikke så godt
Tilfeldige personer vi spør på en dagligvarebutikk i Tønsberg, støtter opp om funnene.
– På vinteren spiser jeg mest ferske grønnsaker. Jeg tror de er sunnere enn frosne, fordi jeg er usikker på hvor lenge frosne grønnsaker har ligget i butikkene. Er de ferske, er de ikke behandlet, sier Helge Wassend.
Han blir overrasket når han får høre at det er best å spise grønnsaker i frossen form på vinteren.
– Da skal jeg uten tvil begynne å spise mest av det, sier han og smiler.
Også Tone Bendixen spiser i størst grad grønnsaker i frisk form nå om dagen.
– Jeg synes ikke frosne grønnsaker smaker så godt, og så ser de ikke så bra ut.
Kurven hennes er ganske riktig fylt opp av friske grønnsaker. Når Bendixen får høre at de aller fleste ferske grønnsaker blir importert på vinteren, blir hun likevel i tvil om at disse er sunnest.
Anne Britt Håseth Nilsen blir glad når hun hører resultatene fra undersøkelsen.
– Det høres veldig bra ut. Det er veldig fort gjort å ta med seg frosne grønnsaker og bare hive de i en gryte, smiler hun.
Jo sterkere farge, jo sunnere
Bjørnstad har en tommelfingerregel når det gjelder hvilke grønnsaktyper som har aller høyest næringsinnhold.
– Jo sterkere farge, jo sunnere. I tillegg inneholder løk og kålvekster veldig mye antioksidanter. Selv om frosne grønnsaker altså er sunnest om vinteren, kommer man langt ved å i det hele tatt få i seg grønnsaker, understreker han.
Farmen i Findus Norge mener at nordmenn ikke er godt nok opplyste om at næringsinnholdet i frosne grønnsaker.
– Det får vi som grønnsakleverandører til en viss grad ta på vår egen kappe. Samtidig tror jeg folk blir litt bombardert av TV-kokker og andre mattips. I tillegg tror jeg folk har glemt litt den kunnskapen forrige generasjon hadde om grønnsaker, sier han.