Hopp til innhold

– Noen kommer alltid til å ta snarveiene

I dag lanserte Thor Hushovd selvbiografien sin, hvor han blant annet kommer med avsløringer om dopbruk. – I sykkelsporten vil det alltid være slik at noen har lyst til å ta snarveiene ved å dope seg.

Thor Hushovd

Torsdag lanserte Thor Hushovd boka si 'Thor'. Her skriver han blant annet om forholdet sitt til Vestfold-syklisten Steffen Kjærgaard, som innrømte storstilt doping i 2012.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Det sier Frode Hestnes, assisterende daglig leder i Antidoping Norge.

– Det hele handler om et kappløp hvor vi prøver å ta igjen utøverne som tar snarveiene, sier han til NRK Vestfold.

Tror du noen ganger sykkelsporten kommer til å bli helt ren?

– Det er det vanskelig å svare ja eller nei på. Men hvis jeg ikke hadde hatt tro på at idretten kunne være ren, kunne jeg vel ikke jobbet med det jeg gjør i dag, sier han.

Syklist Thor Hushovd legger opp etter denne sesongen. I sin nye bok «Thor», som ble lansert torsdag, kommer det fram at han visste om Lance Armstrongs dopingbruk i vel halvannet år før Armstrong gikk ut med dette offentlig.

I 2012 innrømte den tidligere proffsyklisten Steffen Kjærgård, som er fra Nøtterøy, å ha dopet seg systematisk på EPO og kortison fra 1998 til 2003. Hushovd og Kjærgaard kjenner hverandre godt.

I boka si skriver Hushovd at han synes det ble vanskeligere å takle Kjærgårds dopinginnrømmelse enn Lance Armstrongs, blant annet fordi han hadde syklet med Kjærgaard.

Frode Hestnes

Frode Hestnes i Antidoping Norge synes det er vanskelig å svare på om han tror sykkelsporten noensinne vil bli helt ren.

Foto: Antidoping Norge

Noen blir tatt hvert år

Sykkelsporten har vært preget av dopingskandaler i mange år, men Hestnes påpeker at mange andre sporter også har hatt store dopingsaker.

– Likevel har nok sykkel fått mye oppmerksomhet for dette både på grunn av dopingsakene i sporten, og fordi dette er en av sportene som har gjort mest for å hindre doping de siste årene, sier han.

Hestnes mener Kjærgaards innrømmelse helt klart er en grunn til at sporten har fått mye dopingoppmerksomhet i Norge.

– Men her til lands er det likevel ikke sånn at sykkelsporten har veldig mange flere dopingssaker enn andre idretter, sier han.

Hestnest legger til at noen mindre profilerte sykkelutøvere blir tatt for doping hvert år.

– «Stillhetens lov»

I Hushovds bok er han sitert på at han mener det ikke er hans oppgave å si ifra om doping.

Mener du at alle idrettsutøvere har en plikt til å si fra om doping dersom de vet om noe?

– Vi ønsker at utøvere skal føle de kan fortelle det de vet. Vi ønsker at de skal ha det samme målet som oss - en ren og rettferdig idrettskonkurranse. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å legge til rette for at de deler det de vet, sier Hestnes.

Han forteller at Antidoping Norge ga ut en rapport om sykkelsporten generelt i forrige uke.

Denne viser at utøverne kanskje ikke alltid sier alt de vet. Begrepet «Stillhetens lov» kom med boka til Tyler Hamilton, og denne sier noe om at i sykkelsporten har man vernet om hverandre.

Steffen Kjærgaard

Proffsyklisten Steffen Kjærgaard, som er fra Nøtterøy, dopet seg i flere år for å prestere bedre på sykkelen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Hjelpende tiltak

Ifølge Hestnes har Antidoping Norge gjort enkelte tiltak de siste årene som gjør det lettere å ta de som prøver å dope seg.

– Nå følger vi utøverne med profiler. Vi måler verdiene deres gjentatte ganger, og utvikler en profil som er deres. Da blir det mye vanskeligere å bruke et stoff som gjør at profilen avviker, sier han.

Hestnes medgir likevel at det likevel ikke er lett å ta de som jukser.

– Den andre delen av arbeidet til Antidoping Norge dreier seg om holdningsarbeid. Vi prøver å gjøre utøverne i stand til å ta de rette verdivalgene.

Hestnes mener norsk idrett er blant de beste på antidopingarbeid, og på å ha de riktige holdningene både blant ledelse og utøvere.