Hopp til innhold

Lett å mobbe – lett å la være

– Helt fantastisk at regissøren av filmen "Bully" kom til oss nå, sier elevrådsleder Sebastian Wessman ved Horten videregående skole.

Lee Hirsch

Lee Hirsch reiser nå rundt i verden med filmen 'Bully'. Han ville at filmen skulle vise hvordan det er å bli mobbet. Filmen har satt i gang flere antimobbe bevegelser.

Foto: Helena Rønning / NRK

En uke etter at elever fra Horten videregående skole ble anmeldt for mobbing på appen "Jodel", dukker regissøren av filmen "Bully" opp i Horten.

Lee Hirsch er i Norge denne uken i forbindelse med Problemkonferansen 2015.

– Jeg har sett filmen tre ganger og mast på rektor om at vi må se den. Nå er regissøren plutselig her, sier en svært glad elevrådsleder, Sebastian Wessman.

Sebastian Wessman

Elevrådsleder ved Horten videregående skole Sebastian Wessman ønsket Lee Hirsch og elevene velkommen.

Foto: Helena Rønning / NRK

Han mener skolen egentlig har ett godt miljø og at det gjøres mye for det psykososiale klimaet på skolen. Jodelsaken har de lagt bak seg, mener han.

Nå synes han det er stas å få regissøren til skolen, nesten helt tilfeldigvis.

– Ulike reaksjoner

– Det er alltid mange ulike reaksjoner på filmen, forteller Lee Hirsch.

– Det som er fint med å vise den til unge mennesker er at de ser den uten filter. Den leder alltid an til en god samtale etterpå. Og det var noe av hensikten med å lage den, forteller Hirsch, som blant annet har vunnet en Emmy for dokumentaren.

Selvopplevd

Han ble selv mobbet som barn, og sinne han bar på for at ingen tok tak mobbingen, for å høre at han burde ta imot sjikane, ta det som en mann, er den motivasjonen han hadde for lage filmen.

– Jeg ville vise på en ærlig måte hvordan det er å bli mobbet når skolen ikke evner å ta tak og når foreldre ikke forstår, forteller han.

Og filmen er ærlig. Den starter med avskjedsvideoen til Tyler som valgte å ta sitt eget liv på grunn av mobbing. Men vi blir best kjent med Alex som blir mobbet hver dag.

Lee Hirsch fulgte og filmet ham i ett år og fikk mange reelle mobbesituasjoner på tape.

Sterkt

Jodel

Marielle Akselsen i elevrådsstyret synes det var bra at rektor tok mobbingen på sosiale medier så alvorlig (f.v., Martine Billing, Marielle Akselsen, Marcus Hippe).

Foto: Hans Christian Eide / NRK

– Jeg satt med tårer i øynene nesten hele filmen, forteller Marielle Akselsen. Hun sitter også i elevrådsstyret.

Den siste uken har hun vært med på mange møter for å håndtere "Jodel-saken".

– Det jeg har lært denne uken er at det er lett å mobbe, men også veldig lett å la vær. Etter denne filmen har jeg også lært at man må støtte og stå opp for dem som blir mobbet, sier hun. Det er ikke så vanskelig det heller, men det kan bety mye.

Elever ved Horten vgs.

I Norge foregår mobbingen mer i det skjulte. I forhold til i USA så mobbes det her mer på nett, den er mer psykisk og mye mer skjult, mente elevene etter filmen.

Foto: Helena Rønning / NRK