Hopp til innhold

Lager verdens minste hjertesensor

Høgskolen i Vestfold utvikler verdens minste hjertesensor og sikter mot det internasjonale markedet. – Den kan redde liv, sier førsteamanuensis ved Høgskolen.

Kristin Imenes og Lars Hoff.

Kristin Imenes og Lars Hoff jobber med å utvikle verdens minste hjertesensor som skal erstatte dagens, etter deres mening, mindre følsomme, instrumenter

Foto: Trine Lejon Tjønnås / NRK

Prototypen på verdens minste hjertesensor skal være klar innen få måneder. Det sier professor i mikro- og nanoteknologi ved Høgskolen i Vestfold, Lars Hoff og førsteamanuensis Kristin Imenes.

– Hvis du tar selve tuppen på en fyrstikk så er sensoren noe mindre enn det, forklarer Hoff.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Prototype: Hjertesensor.

Prototypen de jobber med kan komme til å se slik ut. Diameteren er mindre enn 3 millimeter. (Tegnet av Fjodors Tjulkins, PhD student ved Høgskolen i Vestfold)

Foto: Tegnet av Fjodors Tjulkins

– Skal kunne dra sensoren ut av kroppen

Førsteamanuensis Kristin Imenes og professor Lars Hoff ved Høgskolen i Vestfold samarbeider om verdens minste hjertesensor, og til sommeren er prototypen klar.

– Hensikten nå er å lage sensoren så liten at den kan settes inn på hjerteveggen under operasjon og så skal man kunne lukke igjen brystkassen på pasienten. Sensoren skal bli der i opptil en uke etter operasjonen for overvåking, og hvis alt går bra med pasienten, så er tanken at man bare skal kunne dra den sensoren ut av kroppen etterpå, forklarer Imenes.

– Legene får et tidlig signal dersom noe er galt

Hun sier at dagens instrumenter ikke er like følsomme, og at den nye sensoren kan være med på å redde liv.

– Det kan den ved at legene får et tidlig signal om at noe er galt når de gjør en bypassoperasjon eller en hjerteoperasjon. De instrumentene som finnes i dag er ikke så følsomme, eller så krever de spesialister som må ringes etter og hentes inn under operasjon eller etterpå. Mens denne sensoren kan stå på kontinuerlig og gi tidlig varsel hvis det er noe som er galt.

Dermed kan den mikroskopiske hjertesensoren fra Vestfold brukes i de 1 million bypassoperasjonene som foregår på verdensbasis hvert år. Et marked de også sikter mot.

– Vi er avhengige av aktører ute som faktisk kan drive det fram kommersielt. Det er det veldig spennende for oss fra Vestfold å få lov til å være med på dette og få utvikle ny teknologi, sier hun.