Arne Martin Liland Miltzoway - Arne Martin Liland Miltzoway har kreft, men først og fremst har han det gøy. - Foto: Britt Boyesen / NRK

Arne Martin Liland Miltzoway har kreft, men først og fremst har han det gøy.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Et nytt og spennende liv med kreftsykdommen

Arne Martin Liland Miltzoway startet jakten på fortida etter at han fikk diagnosen for fem år siden.

En høyreist kar med hvitt hår fører metallsøkeren over fjorårets halmstrå på åkeren.

– Dette er turkameraten min. Bikkja mi, ler Arne Martin Liland Miltzoway.

Han har stilt inn søkeren på «mynter». I dag skal han jakte på fortida sammen med over tretti andre fra Norsk metallsøkerforening. De kommer fra hele Østlandet. Arne Martin Liland Miltzoway har basen sin på Nøtterøy.

Har funnet en vikinglandsby

Metallsøker - Det piper i metallsøkeren. - Foto: Britt Boyesen / NRK

Det piper i metallsøkeren.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Metallsøker - Hva er det som skjuler seg i leirjorda her? - Foto: Britt Boyesen / NRK

Hva er det som skjuler seg i leirjorda her?

Foto: Britt Boyesen / NRK
Metallsøkere - Over tretti metallsøkere forsøker å finne spor etter fortida. - Foto: Britt Boyesen / NRK

Over tretti metallsøkere forsøker å finne spor etter fortida.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Jeg er ute med metalldetektoren mellom 50 og 100 ganger hvert år. Gjerne grytidlig om morgenen på strender og i parker, sier 77-åringen og bøyer seg ned over den lille, røde spaden.

Det piper både her og der på det store jordet like ved Gokstadhaugen i Vestfold. Bare noen hundre meter bortenfor ble Gokstadskipet funnet i en vikinggrav. I fjor fant arkeologene vikinglandsbyen ved hjelp av en georadar og andre hjelpemidler.

Les mye mer om vikingene her

Nå skal ivrige jegere ut med utstyret sitt på oppdrag fra Universitetet i Oslo for å gjøre et søk. Seinere i sommer skal arkeologene gjøre nye undersøkelser.

– Helsebot

Det er fem år siden Miltzoway fikk diagnosen prostatakreft. Broren hans døde av det, og det gjorde også to av hans gode venner. Da bestemte han seg for å gjøre ting han tidligere ikke hadde gjort.

– Jeg tenkte jeg skal kjempe imot det. Jeg skal ikke tenke på sykdommen. Jeg skal ha det gøy, forteller han videre.

Og da kjøpte han metallsøkeren.

– Dette er helsebot. Jeg kommer meg ut, får trening og får noe annet å tenke på, sier han og fisker opp en liten plastpose av lomma. Alt han finner skal universitetsfolka undersøke nærmere. Selv om han ikke ser hva den lille, flate metallgjenstanden har vært en del av, kan kanskje andre gjøre det.

Mange funn

Miltzoway blir ivrig når han foteller om funn andre steder. I Østfold for eksempel fant han et vektlodd fra 1200-1300 tallet.

– Det var støpt som en hest. Da fikk jeg et takkebrev fra arkeologene. Vi får ikke penger for funn i Norge, men det gjør de i England for eksempel, forteller 77-åringen uten å legge skjul på at han gjerne kunne tenkt seg en slik belønning.

Det glitrer i øynene til jegeren mens han fører metallsøkeren videre over det 10 ganger 10 meter store området han er tildelt.

– Ved Sognsvann i Oslo fant jeg to gullringer, 20 sølvringer og 300 mynter. Å, det var moro!

«Cubas hemmelighet»

Det var én ting til han bestemte seg for for fem år siden. Han ville reise til Cuba. Og det har han gjort i lengre perioder og flere ganger de siste årene. Resultatet er boka «Cubas hemmelighet».

– Jeg prøver å påvirke det politiske systemet på Cuba, og det tror jeg at jeg har gjort.

Han har en liten drøm til. Å få lov til å bruke metallsøkeren sin på Cuba.

– Jeg har en teori om at vikingene har vært der også. Etter at de oppdaget Amerika, reiste noen sørover i 1040. Da fulgte de kysten ned til Mexico og Cuba, mener Arne Martin Liland Miltzoway.

Og så setter han kursen mot en ny del av jordet. Mot ukjent mark og nye funn. Jakten på fortida fortsetter mens han glømmer nåtida.

Siste nytt

  • Mistet armen i vedklyver

    Ambulanse og politi rykket i ettermiddag ut til Holmestrand i forbindelse med uhell ved bruk av vedklyver. Ifølge politiet har en mann i 70-årene fått kuttet av underarmen. Han er fraktet til Oslo universitetssykehus.

  • En utbrent bil, med masse skum rundt. - Foto: VIB /
    Foto: VIB

    Brannen er slukket

    Bilbrannen på Åsgårdstrandveien i Tønsberg er slukket. Ingen personer er skadd.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Starter dagen med sjakk, høy musikk og kunst. Østre Bolæren har en viktig plass i nasjonalparken, mener nasjonalparkforvalter. Stor dysleksikonferanse i Sandefjord. Vi oppsummerer tv-aksjonen i Vestfold.
Riktig god ettermiddag. Til Vestfoldsendinga i dag kommer Egil Olsen. Han spiller konsert på Nøtterøy i kveld. Vi skal også få høre mer om Kirkemusikkfestivalen i Sandefjord. Tips oss gjerne om trafikken. Ring oss på tlf. 02345.
Ville du sagt firrogfemti eller førtifem? Sande kommune har i løpet av høsten fått inn over 50 000 kroner i frivillig friluftsavgift. I helga starter Larvik håndballklubb jakten på pokalen i mesterligaen. Det arrangeres hittegodsauksjon i Larvik i helga.