Hopp til innhold

Jørn er en av få i dette yrket

LARVIK (NRK): Akkurat som for fugler og planter, finnes det rødlista håndverk. Smedyrket er et av de mest utsatte og kan risikere å dø ut, om det ikke kommer flere nye krefter til.

Jørn Stampe Hansen

HØY VARME: Flammene står høyt når Jørn Stampe Hansen fyrer opp i essa. Først litt papir og smikull før en vifte virkelig setter fyr på sakene.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

I en liten rød smie, langt inne i skogen i Østre Hedrum i Larvik kommune finner vi en av landets få gjenværende smeder.

Jørn Stampe Hansen smir blant annet beslag, porter, hengsler og kunst. I tillegg restaurerer han gamle verk på oppdrag fra store og små kunder.

Jørn Stampe Hansen

DANSER: På en 120 kilo tung ambolt gjør Stampe Hansen mye av finarbeidet. Hammeren må danse i hånda, samtidig som den skal danse på ambolten, forklarer han.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Det er en del knivsmeder og hobbysmeder i Norge, men den typen smed 50-åringen fra Hedrum er, er det bare 10–15 igjen av i landet. Stampe Hansen, som er tidligere leder av Norsk Smedforening, merker imidlertid at interessen blant unge er økende.

– Mange synes det er spennende å jobbe med rødglødende metall, og det er mange som er kreative og er utrolig flinke til å ta teknikker, sier Stampe Hansen.

– Viktig å føre yrket videre

Hjertekrok

POPULÆRT: Dette rødglødende hjertet blir til en hjertekrok. Et eget design som er spesielt populært blant jenter, sier Stampe Hansen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

De fleste faller imidlertid fra, men noen velger å følge drømmen – slik som lærlingen fra Sandefjord videregående skole smeden har hos seg en gang i uka.

– Å bli smed er det han drømmer om og har lyst til. Han var hos meg på et helgekurs og om han ikke var hekta før så var han i hvert fall det etter. Det er fantastisk artig, sier Stampe Hansen.

For det å videreføre det tradisjonsrike yrket er en av drivkreftene. Norsk Smedforening klarte etter hard jobbing å få smedfaget inn i den videregående skolen. Rundt 15 elever er det plass til hvert skoleår ved Hjerleid vgs. på Dovre.

– Der er det muligheter og det må vi markedsføre og utnytte som best vi kan, sier smeden.

– Mister identitet og sjel

Å bevare det gamle og å få folks øyne opp for smiing er en annen av hjertebarna til Stampe Hansen. Kikker du i gamle fotoalbum og sammenligner med i dag, er mye av smedhåndverket bytta ut med industrielle produkter. Fælt, synes smeden.

– Da mister bygningen identitet og sjel. Det er et problem vi har hatt i mange år, og vi prøver å få kunden til å forstå at det som kommer fra smeden er unikt og kan ikke kjøpes i butikken. Det er viktig at folk bruker oss, for det er ikke mange igjen, sier Stampe Hansen.

Jørn Stampe Hansen

HJERTEKROK: Jørn Stampe Hansen viser frem den ferdige hjertekroken.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark