Hopp til innhold

Jordskredfare i flere fylker

Det er sendt ut et jordskredvarsel for flere fylker i Sør-Norge.

Regnvær

Enda mer regnvær gjør at NVE nå har høynet jordskredvarselet til nivå to. (arkivbilde)

Foto: Lise Åserund / Scanpix

På julaften raste deler av Hedrumveien i Larvik ut etter mye regn. I dag er det igjen varslet store nedbørmengder over Sør- og Østlandet.

– Det gjelder å være i forkant og sørge for god drenering, sier Monica Sund i Norges Vassdrags og energidirektorat (NVE) til NRK.no.

Les også:

Mye vann i bakken

All nedbøren den siste tiden har ført til at bakken er full av vann. Det får konsekvenser når det igjen skal hølje ned.

– Det er årsaken til at vi har høynet nivået til gult nivå, som er nivå to av fire såkalte aktsomhetsnivåer. Det regnet som kommer nå, kan lokalt medføre en fare for utglidninger og mindre jordskred fordi det er så mye vann i bakken fra før, forklarer Sund.

Varselet er høynet til gult nivå i Hordaland, Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Oppland, Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold.

  • Se hvilket nivå NVE varsler der du bor her

Mest utsatt

Hun ønsker ikke å overdramatisere varselet og forklarer at gult nivå betyr at det ikke ventes mer enn mindre og ganske få hendelser i de områdene varslet gjelder for. Men hvor alvorlig konsekvenser et mindre jordskred kan få, avhenger naturlig nok av hvor skredet går.

Et jordskred eller en utglidning kan få større konsekvenser om det for eksempel skjer ved en vei eller ved bebyggelse, enn om det skjer ved et jorde.

Sund ber deg derfor ta forholdsregler og nevner tiltak du kan gjøre for å hindre at utsatte områder eventuelt sklir ut.

– Det er veldig fint hvis folk er litt mer aktsomme i forhold til å rense stikkrenner og kulverter for løv og is, slik at vannet kan renne fritt unna og ikke demmes opp.

Det er bratt terreng, bekker, elveløp og ellers steder hvor det samles opp vann, som er mest utsatt for jordskred og utglidninger.

– Man kan se etter tegn som nye sprekker, trær som plutselig har blitt skeive eller om vannet har begynt å demme seg opp, sier Sund.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark