Hopp til innhold

Stedet der alle får jobbe

Linn Fagerberg ved Bypost Vestfold, årets vinner av IA-prisen, har oppskriften på inkluderende arbeidsliv som fungerer.

Linn Fagerberg og statssekretær Thor Kleppen Sættem

Statssekretær Thor Kleppen Sættem delte ut IA-prisen til Linn Fagerberg ved Bypost Vestfold.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Det er stort for oss å motta den prisen. En gledens dag. Det er viktig og inspirerende å bli sett for det arbeidet man gjør, sa Fagerberg etter å ha mottatt IA-prisen for målrettet arbeid med inkluderende arbeidsliv.

Horten kommune mottok også prisen for sitt arbeid med inkluderende arbeidsliv.

Arbeidet med Bypost Vestfold startet i 2006 etter at styreleder i bedriften ble arbeidsledig etter nedbemanning i Posten. Hans erfaringer ble brukt som en modell for å skape en arbeidsplass man kan komme tilbake til.

Systematisk

Ifølge Fagerberg er oppskriften å jobbe systematisk hele tiden for å skape en arbeidsplass hvor det er mulig å få troen på seg selv igjen.

– Hos oss jobber alle. Unge, eldre, kvinner, menn, de med sykdomsrelaterte plager og funksjonsfriske. Et bredt spekter er viktig for at vi skal være inkluderende for hverandre, sier Fagerberg.

En halv million tapte årsverk

Onsdag ble det arrangert inspirasjonsdag for Inkluderende Arbeidsliv på Oseberg kulturhus i Tønsberg med blant andre Thor Kleppen Sættem, statssekretær for Erna Solberg som gjest.

Ifølge Kleppen Sættem var det i 2013 657 000 tapte årsverk på helserelaterte ytelser. Disse tallene inkluderer 300 000 uføre, 150 000 på arbeidsavklaringspenger og andre typer sykefravær.

Den nye intensjonsavtalen om inkluderende arbeidsliv mellom regjeringen og arbeidslivet for 2014–2018 ble underskrevet i mars. Målet er å redusere sykefravær, hjelpe flere med funksjonshemning inn i arbeidslivet og gjøre det lettere for eldre å stå lenger i arbeid.

– Det har vært for mye byråkrati til nå. Vi vil gjøre det enklere for leger, NAV og arbeidsgivere å håndtere oppfølgingen av ansatte, sa Kleppen Sættem.