Hopp til innhold

– Jeg har full forståelse for naboenes meninger

Og Revac-sjefen takket for gode og konstruktive tilbakemeldinger.

Informasjonsmøte etter plastbrann i Re

Rundt 80 personer møtte opp på informasjonsmøtet hos fylkesmannen.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Da Fylkesmannen sendte ut invitasjon til et åpent informasjonsmøte etter brannen på Linnestad, var det tydeligvis mange som savnet informasjon.

Rundt 80 personer møtte opp på Statens park i Tønsberg, for å høre blant annet Revac, brannvesenet, mattilsynet og fylkesmannen gå igjennom brannen, hva som skjer videre og ikke minst svare på spørsmål fra salen.

– Vi var jo forberedt på at det kom til å komme mange, sier daglig leder i Revac, Anders Aas, til NRK.no.

– Følte du at det var deg mot dem, at de var ute etter å ta deg?

Anders Aas, Elisabet Rui

Både Anders Aas og Elisabet Rui måtte svare på mange spørsmål fra salen.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Man har jo en forståelse i et nabolag når man har hatt et utslipp, at det er ikke noe hyggelig. Så jeg har full forståelse jeg, for de naboene som har noe å si om det. Men jeg må si at det er mange konstruktive og gode tilbakemeldinger fra et bra nabolag, sier Aas.

Da var nettopp et to timer langt møte over. Et møte der brorparten av tiden ble brukt på at publikum fikk stille spørsmål og komme med kommentarer. Men selv om det var mange i salen, og temaet vekker mange følelser, var det aldri usaklig det som kom fra publikum.

– Jeg syntes vi fikk mange gode innspill, og at vi har fått diskutert hva folk har vært opptatt av. Det har vi lært veldig mye av, og så får vi prøve å finne ut av hva vi skal gjøre med de forskjellige tingene som ble tatt opp, sier fylkesmiljøvernsjef Elisabet Rui, som på spørsmål om hun følte at hun ble grillet, hadde følgende å si:

– Jeg syntes det var en veldig disiplinert og grei forsamling, og jeg syntes spørsmålene som kom opp var bra og relevante. Det var en bra forsamling, forteller Rui.

– Hva har vi lært?

For folket i salen hadde virkelig gjort hjemmeleksen sin. Mens panelet nesten til det kjedsommelige gjentok «bedre føre var» og «dette skal vi lære av», ble tilbakemeldingen fra salen: «Hva har dere lært?»

– Akkurat det syntes jeg er veldig viktig, og det er et godt spørsmål. Jeg er helt sikker på at både vi som bedrift og offentlig myndighet vil lære veldig mye av en sånn hendelse. Det vil vi, sier Aas til NRK.

– Men det er for tidlig å si hva dere har lært?

– Det er litt tidlig å se det nå. En enkel konsekvens er noe vi bestandig har jobbet med, altså å ha så lite varer som mulig på lager. Det for å begrense skader hvis det skulle oppstå en brann.

Og spørsmålene handlet også om alt fra drikkevann og fiskedød, til luftforurensning og skilting. Og om Revac. Både bedriften og fylkesmannen måtte svare på spørsmål om blant annet tillatelser og tilsyn.

– Vi har lært at man nesten aldri kan være nok føre var. Vi har lært at det er viktig med tilsyn, det er viktig å følge opp og det er viktig at vi har samme forståelse av hva kravene er. Og så ser vi jo at det er viktig med samarbeid mellom de offentlige instansene, forteller Rui.

Se video:

Åpent møte om Revac etter brannene hos bedriften

Foto: Hans Petter Reppe

Fortsatt mange ubesvarte spørsmål

Og selv om panelet svarte som best de kunne, så var det mange spørsmål som ikke ble besvart. Rett og slett fordi det ikke finnes noen svar på dem enda. Fortsatt er det mange prøver som må analyseres.

– Jeg sitter igjen med et inntrykk av at det er mange ubesvarte spørsmål, men at det er kontroll på situasjonen. Og at de forskjellige forholdene vil bli fulgt opp på en forsvarlig måte, sier Steinar Buran ved Mattilsynet.

Han var den eneste som kunne komme med gode nyheter under møtet.

– Det er at vi har opphevet er omsetningsforbud vi hadde på poteter, fordi nye analyser viser at de ikke hadde blitt forurenset av vanningsvann. Og så er det at vannkvaliteten i elva nå er såpass bra, at vi har tatt bort drikkeforbudet for dyr, forteller Buran.

– Når det gjelder de langsiktig effektene så vil vi ikke ha noe svar før om en tid på det. NIVA er i gang med et viktig arbeid som vil gi oss en del svar på de tingene som det ble spurt om i dag, sier Rui.

– Hva gjør dere videre nå?

– Vi følger opp så godt vi kan. Det første vi tar tak i er å se på utslippstillatelsen. For de har jo tillatelse fra oss til å drive, så da må jo vi se på om vi har satt strenge nok vilkår der. Og om de vilkårene eventuelt har blitt brutt, sier Rui og legger til:

– Og så følger vi opp de analyseresultatene som kommer inn og ser om vi skal gjøre flere tiltak.

– Vi jobber selvfølgelig med denne hendelsen, men ved siden av det er vi også tilbake i ordinær drift. Vi må ha fokus på det vi driver med, vi miljøsanerer e-avfall. Og så jobber vi sammen med myndighetene slik at vi kan lære av dette, avslutter Aas.

Informasjonsmøte etter plastbrann i Re
Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark