Hopp til innhold

– Ikke til å tro at dette er et fengsel

Bastøy fengsel imponerte Pussy Riot-kvinnene.

Tirsdag kom to medlemmer av det russiske punkrockkollektivet Pussy Riot til Horten for å besøke Bastøy fengsel.

Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljokhina og kunstnerne Lusine Djanyan og Alexey Knedlyakovsky sammen med innsatte og ansatte på Bastøy.

Tirsdag kom to medlemmer av det russiske punkrockkollektivet Pussy Riot til Horten for å besøke innsatte ved Bastøy fengsel. De kunne nesten ikke tro det de så.

– Jeg kan ikke si at dette er et fengsel. Når jeg ser forholdene her, nei det er ikke et fengsel, sier Maria Aljokhina.

Pussy Riot-kvinnen var imponert over det hun fikk se.

– Det er imponerende, men jeg blir også litt trist over å se forskjellene på norske og russiske fengsler, forteller Aljokhina.

Håper å få noe liknende i Russland

De to mest profilerte medlemmene fra Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, har reist rundt i USA de siste ukene for å fremme deres budskap om manglende menneskerettigheter og ytringsfrihet i Russland.

Tirsdag kom de to til Oslo for å åpne en utstilling med grafikk laget av deres venner utenfor fengselet der Tolokonnikova tidligere satt fengslet. Onsdag gikk turen til Bastøy.

Der fikk de vite at fengselet har egen kirke, skole og fjøs med dyr og at de innsatte driver jordbruk og dyrker økologiske grønnsaker.

– Jeg håper vi en dag kan få noe likende i Russland, sier Aljokhina.

Pussy Riot ble verdenskjente etter at punkkollektivet holdt et proteststunt i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva i 2012, og flere av jentene ble fengslet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova

Nadezjda Tolokonnikova signerer en gitar på blueshuset på Bastøy.

Foto: Helena Rønning / NRK

Jobber for fengsledes rettigheter

Natasja Tolokonnikova og Maria Aljokhina fra det Russiske punkkollektivet satt fengslet i to år før de ble benådet rett før jul i fjor.

Tolokonnikova har flere ganger fortalt om vold og uverdige forhold i fengselet, og hun sultestreiket i protest mot soningsforholdene da hun satt fengslet. Nå jobber de for fengsledes rettigheter i Russland.

– Vi må jobbe med å få til reformer i russiske straffesystemet, men det er en stor oppgave, sier Natasja Tolokonnikova.

Tolokonnikova har sansen for det norske systemet som lar de innsatte jobbe eller studere under fengselsoppholdet.

– Vi må jobbe for å få til en forandring både i straffesystemet og for få bedre soningsforhold i fengslene, slik det er i Norge, sier hun.

Human fengselsdrift

Fengselsdirektør Tom Eberhardt er vant til at delegasjoner fra utlandet kommer for å se Bastøy og lære mer om måten de driver fengsel på.

Der fikk de se noe som er veldig annerledes enn andre fengsler.

– Jeg håper de fikk noe ideer de kan ta med seg tilbake til Russland og den kampen de fører for fengselsreformer. Det er mulig å drive fengsel på en human måte, sier Eberhardt.

Les også:

Bastøy fengsel

Idylliske Bastøy fengsel fungerer som et eget lite lokalsamfunn (øysamfunn) med ca. 80 bygninger, veier, strandsoner, kulturlandskap, fotballbane, dyrket mark og skog.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark