Hopp til innhold

Ildsjeler for kystkultur

Skjærgårdskvinnene har laget kulturhus midt i sommerparadiset.

Mette Evensen

Skjærgårdskvinnene har lagt vekt på å gjenskape et loshjem fra 1800-tallet, forteller Mette Evensen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

I dag har det navnet Loshuset, men det har også blitt kalt Grøndahl-huset og systua. Den lave gule bygningen med smårutete vinduer ligger tilbaketrukket fra kaia på øya Østre Bolæren i Oslofjorden.

Les også:

Kjøper Forsvarets strandperler

Hele Norges sommerfugløy

Lette etter møtelokale

Takket være at Skjærgårdskvinnene har lagt ned nærmere 800 dugnadstimer her, har denne øya utenfor Nøtterøy fått et senter for kystkultur og skjærgård.

– Det begynte egentlig med at det nettverket vi kaller Skjærgårdskvinnene var på utkikk etter et møtelokale. Så begynte vi å utvikle ideen om å formidle kystkultur og skjærgårdsaktiviteter, forteller lederen av nettverket, Mette Evensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra Loshuset på Østre Bolæren

Gjesteboka ligger klar for nye besøk i Loshuset.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Kvinnene i kystkulturen

Fargevalg, møbler og innbo i Loshuset er nøye tilpasset slik at det i mest mulig grad skal ligne på et loshjem fra 1800-tallet. Samtidig er det innslag av moderne hjelpemidler som hvitevarer på kjøkkenet. Det skyldes at huset skal leies ut som feriebolig i noen uker midt på sommeren.

Det var Elisabeth Myhre på Jensesund kafe på Vestre Bolæren som tok initiativet til å samle kvinner som driver med ulike aktiviteter i denne delen av skjærgården. Mette Evensen sier det er et poeng å få fram kvinnenes rolle i historien om kystkulturen.

– Vi har hørt mye om mennenes historie her ute. Vi er opptatt av å få fram den historien kvinnene kan fortelle. Det var mange enker og kvinner som satt igjen og gjorde tøffe jobber her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mette Evensen

Mette Evensen setter stor pris på den gode atmosfæren i huset.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Tysk navn på skapdøra

Det er vanskelig å si hvor gammelt Loshuset er, og det er heller ikke sikkert at det har stått på samme sted siden det ble bygget. Men Skjærgårdskvinnene har funnet fram til noen av losene samt en fisker som har bodd der.

De siste årene fram til Forsvaret overtok både Østre, Mellom- og Vestre Bolæren i 1916 var det kordirigent og komponist O. A, Grøndahl som eide huset. Under krigen var tyske soldater på øya. Mette Evensen viser fram innsida av ei skapdør i andre etasje.

– Der står navnet til en tysker, en dato i 1944 samt et kors. Vi tror det er en av tyskerne som har fått bo i huset og har dødd her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skapdør i Loshuset på Østre Bolæren

Denne inskripsjonen forteller også en historie fra Østre Bolæren.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Midt i smørøyet

I slutten av mai i år var det offisiell åpning av Loshuset, med sang, taler og gaver. Et begeistret publikum hadde benket seg på det naturlige amfiet som skråningen bak huset utgjør.

KFUK/KFUM driver leirskole for barn på Østre Bolæren hver vår og høst. I tillegg er det et godt utbygd havneanlegg med plass for besøkende båter samt rutebåt som går innom her jevnlig på sommeren. Mette Evensen tror Loshuset blir enda en god grunn til å besøke øya.

– Det ligger midt i smørøyet rett opp for havna og med kort vei til badestrand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Loshuset på Østre Bolæren

Loshuset på Østre Bolæren ligger idyllisk til.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Kultur og vafler

Det er en avtale med eierne av Østre Bolæren, Vestfold fylkeskommune og Nøtterøy kommune, som gjør at Skjærgårdskvinnene har kunnet utvikle Loshuset til et kystkulturhus.

Og det er en del av avtalen at huset kan leies ut til feriegjester i noen uker på sommeren. Men utover det legges det opp til kulturarrangementer, utstillinger og kurs i regi av nettverket. I hele vår har de hatt åpne helger med kaffe og vafler.

Gammeldags Vestfold-mat

Nå er Skjærgårdskvinnene i gang med å planlegge innslag til den offisielle åpningen av Færder nasjonalpark 31. august, forteller Mette Evensen.

– Der satser vi blant annet på servering av gammeldags Vestfold-mat som supper laget av urter og grønnsaker. Krabbelurer, gamle kakesorter og brød kan det også bli.

Mette Evensen

Ved dette vinduet satt kanskje losens hustru og så etter mannen sin som var ute på stormfullt hav.

Foto: Jan Gulliksen / NRK