Hopp til innhold

Hvordan blir Norges fremtid?

Flyvende biler med solceller, roboter i alle hjem og ingen lekser. Slik ser landet vårt ut om 200 år ifølge Vestfolds sjetteklassinger.

Bidrag

Her er noen av bidragene som sjetteklassinger fra hele fylket har sendt inn. Her er det alt fra flyvende biler til roboter på skolen og insekter til middag.

Foto: Linn Løkken / NRK

Med tegnestifter, malerpensel eller penn har over 150 av Vestfolds sjetteklassinger deltatt i konkurransen om å vinne en invitasjon til den store barnefesten på Jarlsberg hovedgård den 8. mai.

112 av dem får bli med på den store barnefesten i regi av ekteparet Wedel Jarlsberg og NRK.

– Spennende oppdrag

På dagen 200 år etter frigjøringsdagen skal 112 barn feire på Jarlsberg hovedgård utenfor Tønsberg. Dette er første gangen ekteparet Caroline og Nicolaus Wedel Jarlsberg åpner dørene for så mange skoleelever.

Dette er et spennende og morsomt prosjekt

Fylkesmann Erling Lae

For å få invitasjon til festen har alle sjetteklassinger i Vestfold fått i oppdrag å la seg inspirere av nasjonalsangens første vers eller se for seg hvordan Norge ser ut om 200 år.

Juryen, som består av ekteparet Wedel Jarlsberg, NRK-ansatte og fylkesmann Erling Lae, møttes like etter påske for å plukke ut vinnerbidragene. Det var ingen lett oppgave.

– Her har barna virkelig vært kreative, dette er et spennende og morsomt oppdrag, sa fylkesmann Lae under utvelgelsen.

Både han og resten av juryen var imponert over barnas innsats. Se et utvalg av de innsendte bidragene i bildegalleriet under.



Les også:

Roboter i hverdagen

Blant alle innsendte bidrag var det flere gjengangere. Det er liten tvil om hvordan barna tror at Norge vil se ut om 200 år.

I fremtiden vil det bli fyrverkeri på himmelen hver kveld klokka 21:00

Mohammed, 6. klassing

– Kanskje vi spiser insekter, at roboter gjør jobben for oss på natta og at vi har Syden hele året, skriver en av elevene.

Andre tror Norge vil se ut som det gjør den dag i dag.

– Norge er et godt land å leve i, og det skal det være i fremtiden også, slår en elev fast.

Flere nevner også at fremtiden er fri for mobbing. Mens andre, som for eksempel sjetteklassingen Mohammed, drømmer om mindre alvorlige hendelser.

– Det blir fyrverkerier hver natt klokka 21:00, tror han.

Maleri av servietter

Maleri av servietter

Et lerret, litt maling, noen servietter og en god dose fantasi er alt som kreves. Maleriet er laget av elever ved Jareteigen Montessori skole i Tønsberg.

Foto: Linn Løkken / NRK

Blant alle tegninger, dikt og fortellinger som har kommet inn er det ett bidrag som skiller seg mer ut enn andre. Jareteigen Montessori-skole har utfoldet seg på et digert lerret.

Utstyrt med pensler og servietter har 11 elever laget et ordentlig kunstverk.

– Dette er en av mine favoritter, disse elevene bør inviteres til festen, sa fylkesmann Erling Lae under jurymøtet.

Resten av juryen sa seg enige i det, og dermed kan de kunstneriske elevene glede seg til å motta en festinvitasjon.

Les også:

Sist men ikke minst var det også flere elever som filmet bidragene sine og sendte de inn. En av skolene var Haga skole i Sande hvor fem kreative elever filmet et skuespill.

Som en tidsmaskin tar jentene i filmen med seg seerne gjennom flere epoker. Først ut er 1814, deretter 2014 og 2214.

– La oss skape en grunnlov, kanskje skaffe noen kjøretøy som vi kan kalle biler og heise flagget til topps, sier jentene i 1814.

I 2014 er jentene oppgitt over hvor mye bilene forurenser og hvordan vi tar vare på landet vårt.

200 år senere er det kun kvinner som sitter på Stortinget, moten er i ekte 80-tallsånd og ungdommene er opptatt av at vi fremdeles må huske på hva som skjedde i 1814.

– Vi må sette pris på at eidsvollsmennene kjempet for at vi har det frie landet vi har den dag i dag, sier jentene.

Klikk på videoen under for å se skuespillet.

Elever ved Haga skole har laget en film om Norges fremtid.

Se skuespillet som er laget av elever ved Haga skole i Sande ved å klikke på bildet

Stilles ut

Selv om Jarlsberg hovedgård er stor nok til å romme hundrevis av gjester må Herman Wedel Jarlsbergs etterkommer, Nicolaus, begrense antall inviterte til festen.

– Vi har valgt å invitere 112 elever fordi dette er like mange menn som deltok på Eidsvoll i 1814, sier Nicolaus Wedel Jarlsberg.

I tillegg til å åpne hjemmet sitt og sitte i juryen skal Nicolaus bidra med grillpølser, et miniforedrag om forgjengeren Herman Wedel Jarlsberg og ikke minst lage en utstilling av alle bidragene.

– Alle bidragene skal henges opp på store tavler som også skal vises frem under andre tilstelninger på hovedgården, forteller Wedel Jarlsberg.

Skoleelevene kommer fra nesten alle Vestfolds kommuner. Horten, Holmestrand, Larvik, Sandefjord, Stokke, Tønsberg, Re og Nøtterøy er representert.

I tillegg til at enkelte elever vil vise frem sine egne verk på scenen vil de også bli underholdt av ungdommer fra UKM med innslag av alt fra indisk dans til staut folkemusikk.

Hele festdagen blir sendt direkte på nett-TV fra klokka 11:00 til 13:00 den 8. mai.

Jury

Her er juryen samlet. Fra venstre: Caroline og Nicolaus Wedel Jarlsberg, prosjektleder Linn Løkken, fylkesmann Erling Lae og NRK-ansatt Kathrine Krømke.