Hopp til innhold

Hva må til når en kommune skal bosette flyktninger?

HORTEN (NRK): Ilias Arefaine flyktet fra krig og uroligheter i Eritrea i 2012. Det viktigste og vanskeligste for ham da han kom til Horten, var å finne et sted å bo. I år kommer 63 nye flyktninger til Horten, og alle skal ha et sted å bo.

Ilias Arefaine

ORDNET BOLIG SELV: Ilias Arefaine fant seg en bolig på egenhånd da han kom til Horten.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Horten var den første av vestfoldkommunene som vedtok å svare ja på statsråd Solveig Hornes forespørsel om å ta imot flere flyktninger. Vi er nesten halvveis i 2015, og før rakettene går i været på nyttårsaften, skal Horten ta imot de 63 flyktningene.

De kommer fra ulike steder i verden, har ulik bakgrunn og ikke minst ulike behov. Så hva skal egentlig til når en kommune skal bosette flyktninger?

Skaffet seg tak over hodet

Den lille Vestfold-byen er blitt Ilias Arefaines nye hjemsted. Da han kom til Norge i 2012 bodde han først et år i Harstad, og så hjalp en venn ham med å søke seg til Horten. Først på listen sto det å finne husly.

– Jeg fikk beskjed fra saksbehandleren min om at det kunne ta seks måneder, kanskje mer, forteller Arefaine.

Så han forsøkte selv. Han fant en leilighet på nettet og ringte utleieren, som sa ja. Arefaine sørget for at saksbehandleren og huseieren fikk snakket sammen og ble enige.

– Bolig er det vanskeligste

Stein Evensen, sjef for helse og velferd i Horten kommune

UTFORDRING: Stein Evensen sier det er utfordrende å finne egnede boliger.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Ilias Arefaine er kanskje en av dem som har vært heldig. Stein Evensen er sjef for helse og velferd i kommunen, og er tydelig på hva han ser som den aller største utfordringen når kommunen før året er omme skal ta imot 63 flyktninger.

– Det er helt klart å finne egnede boliger. Vi har jo ikke nok boliger i utgangspunktet, så vi må ha god struktur og oversikt. Men det er klart det er utfordrende for oss, det koster oss litt ekstra innsats, sier Evensen.

At det krever mye jobb, er Linn Eskedal enig i. Hun er leder for flyktningavdelingen hos NAV i Horten. Kommunen tatt imot flyktninger i mange år, forteller hun, så de kjenner godt til prosessen med å finne bosted til de nye innbyggerne.

– Vi har noen kommunale boliger. Og vi søker rutinemessig for alle flyktningene som kommer hit. Men det er knapphet på kommunale boliger, så vi er avhengig av å samarbeide godt med private utleiere.

Optimist

Elin Eskedal, NAV Horten

POSITIV: Elin Eskedal i NAV tror de skal klare å bosette alle flyktningene som kommer i år.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Det beste er om de som kommer gjør som Arefaine, og leter etter bosted selv, parallelt med at NAV jobber med saken. Men Eskedal tror, på tross av et presset boligmarked, at de vil klare å finne husly til alle 63.

– Jeg er optimistisk. Vi har allerede bosatt 21 flyktninger hittil i år, flere enn vi gjorde i hele 2012. Vi jobber hardt og har gode rutiner, og jeg tror vi skal klare det.

Og skulle det bli vanskelig, kan de kanskje snakke litt med mannen fra Eritrea. For han skaffet ikke bare bolig til seg selv.

– Etter at jeg fant huset mitt, så snakket huseieren min mye med NAV. Han hadde flere hus til leie og dermed fikk flere flyktninger sjansen til å få seg et hjem, forteller Arefaine.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark