Chris Pettersen kom til Norge på 70-tallet. På grunn av hans eksotiske bakgrunn fra Australia fikk han jobb i Bama. På den tiden ble paprika, appelsiner, druer og kiwi sett på som eksklusivt og sjeldent, og Pettersen gikk løs på jobben med å få det norske folk til å spise «eksotisk» frukt.
– Det hårete utseende gjorde det vanskelig å introdusere Kiwi, minnes Pettersen.
På 80-tallet
Kiwi ble for første gang importert fra New Zealand til Norge på 80-tallet.
– Jeg husker jeg kjørte rundt til kantiner for å holde kampanje. Svenskene var mye flinkere til å ta frukten til seg, og vi ville at nordmenn også skulle få øynene opp for den. Derfor delte vi ut kiwi i eggeglass med skje, for å få nordmenn til å bruke den til mer enn kakepynt, sier Pettersen.
Eksplosjon
Paprikaen gjorde imidlertid braksuksess da den kom til Norge på 70-tallet.
– Det er den største eksplosjonen vi har sett. Alle skulle ha paprika, og det ble brukt både på sild og brødskive. På den tiden importerte vi kanskje seks kasser i uken til Bama i Tønsberg. I fjor solgte vi 100 tonn, sier Pettersen.
– Hva hadde man i egentlig i butikkene den gangen?
– Den gangen syntes vi jo at vi hadde nok. Men tydeligvis ikke. Men det var mye mer sesongbasert, så der har det skjedd mye. Den gangen hadde vi appelsiner på vinteren, klementiner til jul og jordbær på sommeren.