Hopp til innhold

Her merkes ett av Norges farligste skjær

Syv skjær merkes i disse dager i Vestfold.

Kystverket merker skjær

Kystverkets 'Oljevern 03' og mannskapet arbeidet onsdag i skjærgården i Vestfold.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Jeg hadde et uhell for to år siden hvor jeg gikk på et skjær med en snekke, sammen med familien min.

Det forteller Fredrik Aamodt fra Vestfold.

Fredrik Aamodt

FARGESPEKTER: Fredrik Aamodt forteller at en titt på skjæret han gikk på, kunne fortelle at flere hadde støtt på samme skjæret.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Jeg hadde kona mi og to jenter med meg i båten, og en av jentene falt uti, så det var litt dramatisk der og da.

Skjæret Fredrik Aamodt støtte på ligger mellom Roppestad og Lindholmen, og er ett av syv skjær som nå merkes i Vestfoldskjærgården.

Over 30 000 umerkede grunner

Til sammen skal 100 skjær merkes fra Østfold til Finnmark i løpet av året. Det hele er en del av kampanjen "Merk skjæret" som Kystverket og Gjensidigestiftelsen står bak.

Kampanjen har oppfordret privatpersoner til å sende inn tips om hvilke skjær i Norge som bør merkes. Det resulterte i 1450 konkrete tips og en hard prioriteringsrunde.

Lars Erik Mørk

ENGASJEMENT: Lars Erik Mørk, kommunikasjonssjef i Gjensidigestiftelsen, sier de ikke forventet så stort engasjement da de startet kampanjen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi vet at det kan være så mye som 35 000 umerkede grunner som fortjener å merkes, forteller Lars Erik Mørk i Gjensidigestiftelsen.

Det er Kystverket som står for den fysiske merkingen, mens stiftelsen bidrar økonomisk. Mørk avviser at motivasjonen ligger i forsikringsutbetalinger.

– Det handler ikke om det, men nesten halvparten av oss er ute i en fritidsbåt i løpet av et år og stiftelsen er opptatt av fritid og helse, sier han.

Har du gått på skjær selv?

– Selvfølgelig. Som en redningskaptein en gang sa: det finnes to typer båtfolk, de som har gått på grunn og de som kommer til å gå på grunn.

Kystverket merker skjær og grunner i vestfoldskjærgården

– Har skubbet litt her og der

Ordfører i Nøtterøy kommune, Roar Jonstang, tok onsdag del i merkingen. Han er svært fornøyd med arbeidet som nå foregår i Vestfoldskjærgården.

– Vi ønsker at flest mulig skal få anledning til å komme ut i den fantastiske skjærgården. Så bør man selvfølgelig ha sjøkunnskap, men skjærene som oppleves som skumle er det flott av vi får merket, sier han.

Har du opplevd å gå på skjær?

– Ja, jeg har nok det.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark