Hopp til innhold

Greven ser seg tilbake

Publikum reiste seg og ga stående applaus for Kulturbanden etter premieren på teaterstykket Greven av Jarlsberg – i strid og kjærlighet. Stykket hadde premiere på Papirhuset i Tønsberg i går.

Herman Wedel Jarlsberg

Geirr Johnson i Grev Herman Wedel Jarlsbergs skikkelse gjør seg klar til å se tilbake på livet.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Geirr Johnsen er en stødig fortellerstemme som en aldrende greve. Han ser tilbake på livet sitt, da hovedsakelig tiden før 1814. Den unge greven fremføres av Thomas K. Solbakken, en skuespiller som tidligere er sett i Sanderevyen. Den unge Wedel Jarlsberg er drevet av sterke idealer fra opplysningstiden.

Gjennom stykket får vi være med på blant annet seilflukt fra britiske skip, diplomatiske disputter om unionen, og vi får selvsagt også oppleve hans store kjærlighet Karen. Sistnevnte spilles av Nora Ring Johnsen. Mange dyktige lokale krefter har bidratt til stykket.

Trist Karen

Karen frykter for hvordan det vil gå med Herman når han skal forlate henne igjen.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Det er en historie om en svært betydningsfull personlighet i norgeshistorien. Det gir derfor en ekstra sjarm at skuespillet settes opp rett før jubileumsåret for grunnloven. Vissheten om grevens lokale tilknytning, gjør heller ingenting for å dempe nysgjerrigheten.

For, det var tydelig at publikummet likte å høre om sin lokale greve, noe som altså resulterte i stående applaus.

Tommy Tralsvik har regissert stykket, mens Per Kvaale Caspersen har skrevet manus. Stykket tar utgangspunkt i Karsten Alnæs sin bok, I Grevens tid.

– Han var en helt

Per Kvaale Caspersen

Manusforfatter Per Kvaale Caspersen og Kulturbanden fikk stående applaus etter premieren på Papirhuset.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Det levnes i stykket liten tvil om Grevens idealer. Man får også innblikk i hans innflytelse da Norge var i ferd med å bryte med Danmark før 1814.

– I ettertid tenker jeg at han var en helt, sier Kvaale Caspersen.

– Han bidro til at vi fikk idealer som frihet, likhet og stemmerett. Dette var opptakten til borgerrettighetene.

Manusforfatteren forteller også at Herman Wedel Jarlsberg hadde sine grunner for sin dragning mot union med Sverige, i stedet for full selvstendighet.

– Det var først og fremst for å unngå krig, og for å unngå at Danmark skulle få innflytelse igjen. Han mente vi ikke hadde noe valg. Det var helt klart gode grunner.

Stykket settes opp denne helgen i Papirhuset.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark