Hopp til innhold

Friluftslivet skal kartlegges

Hvis du ikke vet hvor du kan dyrke friluftsliv i nærområdet ditt, kan du satse på at kommunen din svarer ja på en invitasjon om å kartlegge alle områder for friluftsliv.

Turområde på Nøtterøy

OVERSIKT: Både i Nøtterøy kommune og i andre kommuner er det lagt til rette for turstier og områder for friluftsliv. Nå kan det komme en oversikt som gir en enda bedre oversikt.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Friluftsliv blir sett på som en positiv aktivitet, og enten man bruker naturen for rekreasjon eller til annen fysisk aktivitet, så brukes sannsynligvis områder som egner seg for friluftsaktiviteter. Nå skal det satses landet rundt på at kommunene kartlegger alle slike områder. Det skal gjøre det enklere for kommunen og folk flest å få en oversikt.

Kommunene i Vestfold har fått frist til 22. september med å svare på om de vil være med på en slik kartlegging. Det er Vestfold fylkeskommune som skal koordinere kartlegginga her i fylket, og hver kommune får 50 000 kroner i tilskudd for jobben.

Ikke like godt kjent

Rådgiver for kultur, idrett og friluftsliv i fylkeskommunen, Kristian Ingdal, sier at det ikke er alle områder som er like godt kjent.

– For eksempel bruker barnehager og skoler faste steder der de bedriver forskjellige former for friluftsaktiviteter, men det er ikke alltid kommunen eller andre kjenner til dem.

Kristian Ingdal

SAMARBEID: Rådgiver for kultur, idrett og friluftsliv i Vestfold fylkeskommune, Kristian Ingdal, håper flest mulig Vestfold-kommuner blir med på kartlegging av friluftslivsområder.

Foto: Jan Gulliksen / NRK
Nyttig grunnlag

Derfor skal kartlegginga føre til et temakart som kommunene kan bruke. Det er ikke snakk om at områder skal båndlegges eller vernes, men kartet kan være nyttig på andre måter, sier Ingdal.

– Ved planer om utbygginger kan det brukes i konsekvensutredninger. Ikke nødvendigvis for å hindre utbygging, men for å gi et best mulig grunnlag.

Det er ikke uten grunn at denne saken kommer opp i Friluftslivets år. Håpet er at flere kommer seg ut i naturen, sier Ingdal.

– Hvis vi får synliggjort tilgjengelige steder, vil nok folk ta dem i bruk og kanskje få et eierforhold til områdene også.