Hopp til innhold

Freder Munchs hus

Det mest intakte hjemmet og arbeidsstedet til Edvard Munch er nå fredet.

Riksantikvaren freder huset til Edvard Munch i Åsgårdstrand

Munchs hus fredet

Skuespiller Geir Johnson satte en spiss på arrangementet i Åsgårdstrand ved å skru tida tilbake til Edvard Munchs tid (se video).

Riksantikvar Jørn Holme sa at av alle steder Edvard Munch levde og virket som kunstner er det kanskje i Åsgårdstrand han har etterlatt seg de tydeligste sporene.

– Jeg er stolt over å kunne si at vi i dag har fredet det mest intakte hjemmet til den mest kjente norske kunstneren gjennom tidene.

Kunst i landskapet

Eiendommen i Edvard Munchs gate 25 var bolig og arbeidssted i flere år for den kjente kunstneren, og landskapet rundt lar seg lett knytte til Munchs kunstverk.

I tillegg til riksantikvaren var fylkesmann Erling Lae, Hortens ordfører Børre Jacobsen, direktør Stein Olav Henrichsen ved Munch-museet, direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet og andre prominente personer til stede for å markere fredningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Munchs hus blir fredet

Riksantikvar Jørn Holme (lengst til høyre) kom til Åsgårdstrand for å frede Munchs hus. Direktøren for Munch-museet Stein Olav Henrichsen (med lys skjorte) og Hortens ordfører Børre Jacobsen (med ordførerkjede) var blant dem som var glade for fredningen.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Museum fra 1947

Edvard Munch kjøpte eiendommen i Åsgårdstrand i 1898 for 900 kroner. Året etter ble atelieret bygd, og anlegget som nå er fredet består av bolighuset, atelieret og hagen rundt. Bolighuset har opprinnelig vært det man kaller ei fiskerstue og er trolig fra cirka 1830.

Munch beholdt eiendommen fram til sin død i 1944. Da ble den kjøpt av daværende Åsgårdstrand kommune, og i 1947 ble stedet åpnet som museum. I dag er det Horten kommune i samarbeid med Vestfoldmuseene som forvalter eiendommen.