Hopp til innhold

Fred Anton Maier 75 år

Søndag fyller skøytelegenden fra Nøtterøy, Fred Anton Maier 75 år. Dagen feires selvsagt på skøytebanen.

Fred Anton Maier

Langdistanseløper på skøyter, Fred Anton Maier i sin storhetstid.

Foto: NTB / Scanpix

Maier gikk for Tønsberg Turnforening og var en av verdens fremste langdistanseløpere på skøyter på 1960-tallet, med blant annet elleve verdensrekorder og fire medaljer i de Olympiske Leker.

Men i dag, drøye 49 år etter at han tok sine første OL-medaljer i 1964, er han ikke like aktiv på skøytebanen.

– Det er mange år siden jeg måtte gi meg med det, jeg har litt for dårlige knær. Og skøytesporten er ikke noe særlig når en har blitt så gammel som jeg er, da vil jeg heller gå på ski for da har du stavene å holde deg i. Men jeg gikk vel mye på skøyter inntil jeg var et par og femti år.

Fred Anton Maier

Skøyteløper Fred Anton Maier fylte 75 år søndag.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

11 verdensrekorder

Men Maier har en stor karriere å se tilbake på. Han har stort sett ett gull i alt.

– Jeg fikk bare med meg ett av hvert. Ett NM-gull, ett EM-gull, ett VM-gull og ett OL-gull.

For det er alle verdensrekordene Maier kanskje er mest kjent for.

– Det jeg hadde mest av var verdensrekorder, det ble det vel 11 stykker av. Den verdensrekorden jeg satte mest pris på av alle verdensrekordene var nok den på Notodden i 1965. For da hadde Johnny Nilsson tiden 7.32 eller noe sånt på 5000 meter. Og så var det en fin marsjdag oppå Notodden hvor jeg fikk tiden 7.28.

– Det var den første verdensrekorden jeg satte, så den satte jeg veldig pris på.

– 500 meter var forferdelig

Men ikke alle distanser var han like glad i.

– 500 meter var jo en forferdelig distanse, den burde ikke vært med egentlig. For meg så begynte skøyteløpene når 500 meter var passert og da var det greit. Jeg var håpløst dårlig på de første 500 meterne, og det ødela veldig sammenlagt.

Selv om han har lagt både karrieren og skøyteisen bak seg, følger han fortsatt med på skøytesporten.

– Jeg følger med, men det er ikke sånn at jeg må sitte klistra. Men til vinteren er det EM på Hamar, og da skal jeg opp og se.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fred Anton Maier

Olympiske vinterleker i Grenoble. Hurtigløp skøyter, menn, 5000 meter. Skøyteløperen Fred Anton Maier i aksjon på 5000 m skøyter der han tok gull.

Foto: Scanpix / SCANPIX

På gamle trakter

I fjor tok han med seg Knut «Kupper’n» Johannesen til Moskva for å minnes gamle storhetstider under verdensmesterskapet på skøyter som ble arrangert i Moskva.

– Vi gikk VM i Moskva i '62, så 50 år etter så ringte jeg til Knut Johannesen og hørte om ikke han skulle være med bortover. Han hadde ikke tenkt det, men da han hørte at jeg skulle, ja da skulle han være med.

Maier insisterte på at de gamle skøytekameratene også skulle bo som i gamle dager.

– Skal du ha enkeltrom der borte, spurte jeg han. Ja han hadde jo tenkt det. Nei men Knut, sa jeg til han, vi bodde sammen for 50 år siden, så vi må bo i sammen nå også.

Men de skjønte da at skøytesporten har forandret seg siden de stod på startlinja.

– Vi gikk på Lenin stadion, eller Dynamo stadion, med mellom 90 og 100.000 tilskuere. VM i Moskva i fjor var innendørs, og det var vel kanskje 1000 mennesker der. 500 av de var vel nordmenn og hollendere. Så det var en stor forskjellen.

Feirer i tidtakerbua

Selve fødselsdagen skal også feires med skøyter, forteller Maier.

– Det er Maierløpet på Tønsberg stadion, så jeg må jo feire der.

Maierløpet blir arrangert av Tønsbergs Turn for å hedre Maier selv. Løpet holdes alltid i desember nær Maiers fødselsdag.

– Det er vel 15. gangen det går der, og det er for jenter og gutter fra 10 til 16 år. Og jeg kommer til å være der oppe hele dagen. Jeg kommer vel til å være mest i tidtakerbua, og kanskje det blir utdeling av noen premier.

– Etter at alt er ferdig så er barn og foreldre bedt ned i messehuset hvor det blir noe brus og kaker og kaffe. Så det blir en veldig fin markering syns jeg.

Men i tidtakerbua, det er vel elektrisk nå?

– Ja, men du vet det at man kan ikke stole på det, så vi har manuell tidtaking allikevel. Og vi er veldig fornøyde når den elektriske tidtakeren svikter, for det hender at den gjør det iblant, og da må de ha våre tider. Da er vi veldig fornøyde.