Fratatt sjømannspensjon

Leif Olaf Jørnsen fra Tønsberg har betalt inn til sjømannspensjon i over 40 år. Nå er han pensjonist, men får ikke utbetalt noe.

Av:
Kari Wåle
/
Olav Døvik
SE OGSÅ:

- Jeg er skuffa og sint på politikerne som ikke har mer å vise for båtfolka en det de gjør, sier den pensjonerte sjømannen Leif Olaf Jørnsen fra Tønsberg.

Leif Olaf Jørnsen t.v. og aksjonsleder Tore Løken i Tønsberg-gruppen mot nedbygging av Sjømannspensjon. Foto: Nils Mehren.

Leif Olaf Jørnsen t.v. og aksjonsleder Tore Løken i Tønsberg-gruppen mot nedbygging av Sjømannspensjon. Foto: Nils Mehren.

Betalte i 40 år

Han reiste ut i 1958 da han var 15 år gammel. Da skrev han en hyrekontrakt hvor de betalte inn penger til Sjømannspensjon. I 1967 kom Folketrygden. Men sjøfolkene fortsatte likevel å betalte inn til Sjømannspensjon.

Da Jørnsen var 58 år gammel fikk han hjerteinfarkt og fikk ikke lov til å seile mer.

Fikk ikke noe

- Jeg trodde jeg skulle få ta del i Sjømannspensjonen da jeg ble uføretrygdet. Men det viser seg at vi er skrevet ut av Sjømannspensjon og overført til Folketrygden.

Jørnsen har betalt inn til både folketrygd og til sjømannspensjon. Som 60-åring skulle han begynne å motta sjømannspensjonen. Men da disse er samordnet, med tilbakevirkende kraft, medfører det at Jørnsen ikke får utbetalt sin pensjon. Fra 2003 har han tapt 189 000 kroner per år.

Urettferdig

- Jeg synes det er utidig, utrettferdig og jeg må si som sant er at jeg er forbanna på Staten. Vi mente at siden vi har betalt inn til sjømannspensjon at vi skulle få ta del i den.

Leif Olaf Jørnsen håper på kompensasjon fra staten. Stortingsrepresentant fra Vestfold, Per Ove Width, har engasjert seg i saken til de pensjonerte sjømennene, for det er flere enn Jørnsen som er berørt. Nå vil Width ha fortgang i saken, og skriver brev til Høybråten for å få i stand et møte.

- Når han har vært positiv og sagt at dette vil han se på tar jeg det som et godt tegn, sier Width.

Siste nytt

  • Svart røyk kom fra bål

    Brannvesenet rykket ut til i Sandefjord etter melding om svart røyk nord øst for Torp i ettermiddag. Da brannvesenet kom fram viste det seg at det var et bål med kvister og at situasjonen var under kontroll.

  • Hognses foreslått til toppkandidat

    Nominasjonskomiteen i Vestfold Høyre har innstilt Rune Hogsnes fra Tønsberg på førsteplass til fylkestinget. De andre toppnavnene på lista er Lene Camilla Westgaard-Halle fra Larvik og Jon Olav Knotten fra Re. Den endelige lista blir vedtatt på Vestfold Høyres nominasjonsmøte den 8. november.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Mange lærlinge ri Vestfold øver til yrkes-NM. Vi blir med på trening. Tønsberg arrangerer vannøvelse. Stressmestring og mindfulness inntar bibliotek. Leder for PST i Vestfold oppfordrer folk til å tips dem hvis noen begynner å få en atferd som kan tyde på radikalisering.
Kontakt oss på tlf 02345
Mange gleder seg til at Kongen kommer til Svelvik og Hof i dag. Vi har spurt folk hva de vet om Kongen. Talsmann for ei gruppe som jobber for at et område i Tønsberg i Stokke i fremtiden tilhører samme kommune, kommer i studio. En forsvunnet katt ble avlivet av en veterinær.