Hopp til innhold

Forbyr flyvende lanterner

Brannvesenet i Larvik forbyr brennbare og flyvende lanterner. Forbudet kan nå bli innført i hele landet.

Flyvende lanterne

Flyvende lanterner kan bli forbudt. I Larvik er det ikke lenger lov.

Foto: Colourbox

De asiatiske lyslyktene er etter hvert kjent for mange, og kan brenne i inntil 30 minutter når de slippes opp mot himmelen.

Brannsjef Arve Stokkan i Larvik mener brannfaren er for stor til at de kan slippes ut over byen.

Flere land i EU har innført et forbud mot lanternene.

– Norge vurderer det samme forbudet, sier Sverre Lundh Limtun, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

– I Norge er det likevel brannaspektet som er hovedfokus for oss, sier Limtun.

Kulturfestival fikk nei

På grunn av forbudet i Larvik har arrangørene av kulturfestivalen Banzaicon, som går av stabelen i april, fått avslag på sin søknad om å få sende opp flere hundre lanterner, forteller Martin Severin Steffensen.

– Dette er en festival med festkledde mennesker, god mat, god musikk, underholdning og selvsagt lys og lanterner. Vi har derfor et ønske om å sende opp 300–400 lanterner mellom Mølla og Sliperiet i Hammerdalen i Larvik, sier Steffensen.

Som små varmluftsballonger

De asiatiske lanternene av rispapir fungerer som små varmluftsballonger og har en brennende voksklump som gir oppdrift til lampa.

– Vi tolker dette produktet som ild som representerer en brannfare og som kan føre til brann. Det er hovedgrunnen til at vi har forbudt dette inntil videre, sier brannsjefen i Larvik Arve Stokkan.

Det er tradisjon i mange land i Asia å sende opp lanterner ved seremonier, feiringer og liknende. Men lanternene, som brenner i 30 minutter, kan stige 400–600 meter opp i lufta og det er ikke mulig å kontrollere hvor de lander. Med tett trehusbebyggelse i Larvik blir brannfaren for stor til at brannvesenet kunne ta risikoen.

Himmellykt

Himmellyktene var populære på nyttårsaften i år.

Foto: NRK Rogaland

Problem for flytrafikken

Det er ikke bare brannfaren som byr på problemer. Også nærheten til Sandefjord lufthavn Torp er et problem.

– Flygerne som både tar av og lander på Torp kan bli distrahert av lanterner som er i nærheten, sier Stokkan.

På grunn av brannfaren har det tidligere blitt anbefalt å sende lanternene ut mot åpent hav, men det er heller ikke problemfritt da lanternene kan forveksles med nødbluss. I Storbritannia har det vært en økning på 700 prosent i falske alarmer etter at lanternene ble populærere.

Martin Severin Steffensen

Martin Severin Steffensen sier det er godt de har vurdert søknaden godt, men sier forbudet er ødeleggende for festivalen.

Foto: Privat

– Dette har jo en effekt når det er mørkt, og det finnes eksempler på at sjøredningstjenesten er alarmert og at det haster.

Ødeleggende for festivalen

– Dette er ødeleggende for temaet under festivalen at vi har fått nei, sier Martin Severin Steffensen. Når vi ser begrunnelsene som er gitt, kan vi ikke si annet enn at vi synes det er kjempebra at dette er så nøye vurdert, sier han.

Løsningen er heller ikke å sende lyktene ut mot åpne jorder da metalltrådene kan havne i dyrefôr og skape problemer for husdyr. Flere land i EU har innført et forbud mot lanternene.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark