Hopp til innhold

Har sendt over 150 jobbsøknader

Håpet er at et nytt arbeidsmarkedstiltak skal være løsningen.

Ønsker å jobbe

VIL UT I ARBEID: Agata Karaśkiewicz fra Polen har sendt over 150 jobbsøknader, men er fortsatt uten jobb.

Foto: HINA ASLAM / NRK

De siste seks månedene har Agata Karaśkiewicz sendt ut over 150 jobbsøknader. Nå håper hun at et nytt samarbeid skal hjelpe henne ut i jobb. Flere innvandrere gjør som henne.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser nemlig at flere innvandrere deltar på arbeidsmarkedstiltak nå enn før. Oppgangen er på hele 33 prosent i denne deltakergruppen siden februar 2015.

Majoriteten av innvandrerdeltakerne kommer fra Asia, Afrika og EU-land i Øst-Europa.

Ønsker å jobbe

Agata Karaśkiewicz kom til Norge for kjærlighetens skyld. Til tross for sin master i ledelse og erfaring fra arbeidslivet i hjemlandet Polen, har hun fortsatt ikke kommet ut i arbeidslivet.

Hun kjenner flere innvandrere som er i samme båt.

– Jeg kjenner en som har prøvd i ti år. Vi lærer oss språket og er aktive jobbsøkere. Men det å gå uten jobb i ti år, er veldig lenge, sier Karaśkiewicz.

Ny avtale

Prosjektleder i Stella kvinnesenter

KOMPETANSE: – Flere innvandrerkvinner får seg ikke jobb på grunn av manglende kompetanse, sier prosjektleder for Stella kvinnesenter i Tønsberg, Martine Seth.

Foto: Hina Aslam / NRK

Hun er en av mange innvandrerkvinner som håper å komme ut i arbeidslivet ved hjelp av et nytt samarbeid mellom Stella–Røde Kors kvinnesenter i Tønsberg og Folkeuniversitetet i Vestfold.

– Det står ikke på viljen til å jobbe, sier Martine Seth, prosjektleder ved kvinnesenteret.

Mange av disse kvinnene kommer seg ikke videre på grunn av manglende kompetanse, forteller hun.

Seth mener at en av de sikre veiene til jobb er utdanning. Derfor har Stella kvinnesenter nå inngått en avtale med Folkeuniversitetet.

Gratis utdanning

Samarbeider med Stella kvinnesenter

SAMARBEID: Ellen Halvorsen, bedriftskonsulent i Folkeuniversitetet, samarbeider med Stella kvinnesenter.

Foto: HINA ASLAM / NRK

Innvandrerkvinner skal i første omgang få lov til å delta på datakurs, og de får førsterett på restplassene til Folkeuniversitet i Vestfold.

– Deltakerne må kun betale for bøker og eksamensavgift, forteller Ellen Halvorsen, bedriftskonsulent i Folkeuniversitetet.

Folkeuniversitet er glad for å bidra. De skal, i samarbeid med Stella kvinnesenter, finne ut hva som hindrer disse kvinnene til å komme ut i arbeid, slik at de kan tilrettelegge kurs etter behov.