Hopp til innhold

Robin ble nær drept av isras for fire år siden

Nå frykter han at andre skal bli rammet av det samme.

Fjern istappene

Foto: Fredrik Laland Ekeli/Philip Hofgaard

– Jeg blir lei meg når jeg ser det. Og jeg tenker på ulykken.

Det sier Robin Vedvik Helmersen til NRK.no.

Robin Vedvik Helmersen

Robin Vedvik Helmersen ber huseiere bli flinkere til å fjerne istapper fra hustakene.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

16. mars 2010 skulle han møte kjæresten sin etter eksamen. Da han gikk nedover Frognerveien løsnet en isblokk fra taket på en bygård og traff ham i hodet og nakken.

Hodeskadene var alvorlige, kraniet var brukket fra panne til nakke, og Robin Vedvik Helmersen svevde mellom liv og død i mange måneder etter ulykken.

Siden ulykken gikk han gjennom 14 operasjoner, overlevde flere lungebetennelser, hjernehinnebetennelse og blodforgiftning og gikk ut og inn av koma flere ganger.

Han har en klar beskjed til gårdeiere som nå har istapper hengende fra husene sine:

– Fjern dem! Ta det bort, sier Vedvik Helmersen.

Les også: Her tar Robin sine første skritt etter ulykken

Ting har ikke blitt bedre

Rune Vedvik

Rune Vedvik mener at folk er for dårlige til å fjerne is og snø fra hustak.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Robin Vedvik Helmersen overlevde ulykken og har blitt bedre. Et resultat av knallhard trening og fire tøffe år. Derfor smerter det pappa Rune Vedvik å se at det fortsatt er huseiere som ikke er flinke nok til å fjerne isblokker.

– Nå har vi hatt en veldig mild vinter og så kommer dette snøfallet veldig brått, som det også gjorde i 2010. Og jeg vil ikke si at det er overveldende positivt det jeg har sett angående fjerning av snø. Her gjør vi det vi alltid har gjort, vi setter opp noe varsling om at det kan komme ras fra tak, forklarer Rune Vedvik og legger til:

– Vi bør være forberedt på at det er vinter i Norge, så min personlige mening er at dette ikke er godt nok. Jeg kan ikke si at dette ser så veldig bra ut, sier han.

Saken fortsetter under bildet:

Brannvesenet fjerner istapper

NRK ble med brannvesenet i Tønsberg ut for å fjerne istapper.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Blir et drapsvåpen

Vi er med brannvesenet i Tønsberg. I en lift, oppunder hustakene. For høydene er ofte store når man skal fjerne istapper.

– Det blir jo et drapsvåpen på en måte. En istapp på en kilo her veier jo desto mer i en større fart nærmere bakken. Dette må man absolutt ta på alvor og få fjernet, sier innsatsleder for Vestfold interkommunale brannvesen, Kenneth Stensrud.

Kenneth Stensrud, innsatsleder i VIB

Kenneth Stensrud sier istappene blir potensielle drapsvåpen.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Og ansvaret for å fjerne isblokkene, det ligger på huseier.

– Det er i grunnen ganske enkelt. Dette er gårdeierens ansvar, sier distriktsleder i Huseiernes Landsforbund, Olav Vilnes.

– Det er særlig to ting å tenke på. Først og fremst at ikke istapper og snø faller ned på dem som går under. Det andre du bør tenke på er om det er særlig lurt å ha et tak der det danner seg mange istapper. Da er det antakelig et signal om at der noe annet feil der, forklarer Vilnes.

Les også: – Jeg har tilgitt dem for det som skjedde

Vær i forkant

Han har følgende tips til gårdeierne.

– Vær i forkant, ikke vent til det allerede er der som et problem. Det er jo mange firmaer som holder på med dette, så avtal med noen hvis du ikke kan gjøre det selv, sier Vilnes.

– Det er viktig at de som har bygg med istapper tar ansvar og fjerner det, før det blir skader på mennesker eller dyr, avslutter Stensrud.