På oppdrag fra NRK har personlig trener og blogger Desiree Andersen fra Horten forberedt noen sunnere varianter av tradisjonelt påskeegginnhold.
– Jeg har laget varianter av noen påskeklassikere: Sukkerfri marsipan, hjemmelaget Kvikk-Lunsj og sjokoladekuler, sier Andersen.
Hun tror det kan være lurt å kombinere sunnere godteri med vanlig godteri i påsken.
– Jeg sier ja takk til begge deler. Det er både vanlig smågodt og sunnere godteri på bordet hjemme hos oss i påsken.
Sjokoladekuler
– Hvis man ikke tåler nøtter kan man bruke havregryn i stedet. Da blir det også litt mindre fett, sier Andersen.
Ingredienser:
- 10 dadler uten sten
- 2,5 dl mandler
- 3 gode spiseskjeer kakao
- 2 spiseskjeer vann
Bland og mos alle ingrediensene til en seig masse i en blender eller med en stavmikser. Rull ut til små kuler. Etter en time i kjøleskapet er de klare.
Sukkerfri og fettfattig marsipan
– Dette er veldig enkelt å lage. Den er sunnere enn vanlig marsipan fordi den er laget av fettredusert mandelmel, sukkerfri melis og eggehviter, sier Andersen.
Ingredienser:
- 2 eggehviter
- 5 toppede spiseskjeer mandelmel
- 4 toppede spiseskjeer sukrinmelis
- Mørk sjokolade
Bland ingrediensene i en bolle. Rull ut til åtte marsipankuler. Sett i kjøleskap eller fryser mens du smelter mørk sjokolade. Ta kulene ut og dypp halve kulen i mørk sjokolade. Sett til kjøling igjen.
Hjemmelaget Kvikk-Lunsj
– Denne er morsom å lage sammen med barna. Det er en sukkerfri vaffel som er stekt godt og vendt i sjokolade. Så er den kuttet i biter etterpå for å ligne en Kvikk-Lunsj, sier Andersen.
Ingredienser:
- 1 banan
- 2 egg
- 1 dl havregryn
- 1,5 dl væske (for eksempel melk)
- Sukkerfri sjokolade
Bland banan, egg, havregryn og væske og mos det til en vaffelrøre med en stavmikser. Stek vaflene på vanlig måte. Smelt sjokoladen. Dypp vaflene i sjokolade og kjøl ned. Kutt det så opp i biter tilsvarende Kvikk-Lunsj.
Sjokoladebark
– Ofte får man litt smeltet sjokolade igjen, og da er det jo fint å kunne bruke den til noe, sier Andersen.
Ingredienser:
- Den smeltede sjokoladen du eventuelt har til overs
Bre sjokoladen utover et bakepapir og tilsett det du vil.