Hopp til innhold

Finner middagen i søpla

Dumpsterdiving er en indikasjon på at mye mat kastes unødvendig, sier forsker.

Erik leter etter middag

Erik Ljungberg leter stadig vekk etter mat i containere. Her finner han dagens middag utenfor en butikk i Horten.

Foto: Amalie Frøystad Nærø

– Tall fra 2011 viser at vi, fra husholdningen, kaster omtrent 46,3 kilo mat per person i året. Vi jobber nå med nytt tallmateriale.

Det sier forsker Ole Jørgen Hanssen ved Østfoldforskning til NRK.no. I tillegg kommer all maten som kastes fra matbutikker, hoteller og andre bedrifter.

Finner mat og klær

Blant dem som benytter seg av maten som ender i søppelkassen, finner vi Erik Ljungberg, Tormod Eggen og Martine Nystuen Ellefsen.

Det er midt på lyse dagen. Været er tungt og grått, og de tre er på vei mot søppelcontainerne utenfor en matbutikk i Horten. Målet er å finne dagens middag.

De driver med såkalt dumpsterdiving, eller på norsk søppeldykking. Man leter i søppelkasser og containere, etter mat, klær og andre ting som har blitt kastet.

De tre vennene fra Horten har holdt på med dette i flere år. De gjør dette både for å spare penger og fordi de synes det er galt å kaste mat om ikke trenger å kastes.

Les også:

– Snylter ikke

– Folk vil jo gjerne fremstille det som at vi er snyltere og ikke bidrar med noe til lokaløkonomien. Men slik jeg ser det har butikker som Rema 1000, Rimi og Kiwi overhodet ingenting å gjøre med lokaløkonomien. Det at de har råd til å kaste så mye mat, betyr at de ikke har noe å tape på å gi det bort heller, sier Tormod.

Det er altså ikke alle som finner dumpsterdiving like populært. De har flere ganger møtt på butikkeier som har uttrykt klar misnøye.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erik og Martine finner ingredienser til smoothien

Erik Ljungberg og Martine Nystuen Ellefsen finner ingredienser til smoothie.

Foto: Amalie Frøystad Nærø / NRK

– Når du kaster noe som har blitt søppel, har du på en måte gitt det fra deg. Det skal bli hentet og kastet. Slik jeg ser det, har man da gitt fra seg eieretten, sier Martine. Tormod er enig.

– Alle har en forståelse av at det som ligger i en søppelkasse er noe noen ønsker å kvitte seg med. Hvorfor skal folk da bli sinte for at andre resirkulerer maten? Det forstår jeg virkelig ikke, sier han engasjert.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Ublide butikksjefer

Tormod graver i søppeldunken

Tormod Eggen finner mye han vil spise i søppeldunken.

Foto: Amalie Frøystad Nærø / NRK

Konfrontasjoner stopper dem altså ikke.

– Har vi noe mat hjemme? Erik ser spørrende på de to andre.

– Vi har brød, så vi trenger pålegg. Så har vi fisk. Hvis vi finner noen grønnsaker, har vi middag også, svarer Tormod.

Når vi kommer frem til containerne skjønner man fort at de tre vennene har gjort dette mange ganger. De sprer seg, og tar en dunk hver.

– Her skal det jo være bioavfall da, men her er det bare masse plastikk, sier Tormod når han åpner lokket. Han finner fort varer han ikke skjønner hvorfor butikken har kastet.

– Her har vi en eske med bringebær som ser helt fine ut.

– Egg, roper Erik.

Og slik fortsetter det. Opp av søppeldunkene drar de avokado, mango, bananer og epler.

Les også:

Middagen sikret

Etter ti minutter kommer en butikkansatt ut, og de blir bedt om å gå. Det gjør de, med to fulle bæreposer.

– Nå har vi blant annet tre pakker økologiske tomater, paprika, avokado og egg, forteller Martine samtidig som hun studerer fangsten.

– Da har vi smoothieingredienser, og så blir det salat og spagetti til fisken vi har hjemme. Vi har også egg til frokosten i morgen, forteller Tormod.

Fornøyde med dagens fangst reiser de hjem for å vaske det de har funnet.

– Når vi trenger mer mat, drar vi tilbake igjen, sier Tormod og de andre nikker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Søppel blir middag

Her studerer de tre vennene dagens fangst, og sier seg fornøyd med dagens middagsmeny.

Foto: Amalie Frøystad Nærø / NRK

Forskeren vil gi maten til frivillige organisasjoner

– Hva tenker du om at folk går i søpla og henter mat?

– Det er en indikasjon på at det blir kastet mye mat som egentlig kan spises og som burde vært tatt vare på, sier Ole Jørgen Hanssen.

Han er nå med på et prosjekt som heter Redistribusjon av mat. Det går ut på at frivillige organisasjoner får maten i stedet for at den kastes.

– Det er en bedre løsning enn at mat blir unødvendig kastet, sier Hanssen.