Hopp til innhold

Sjekk den mystiske mynten som Pål fant

En liten sølvmynt fra Tønsberg kan knyttes til det tysk-romerske riket.

1000 år gammel sølvmynt

Den 1000 år gamle mynten har portrett av Henrik 2 i det tysk-romerske riket.

Foto: Kulturarv, Vestfold fylkeskommune

Plutselig lå den der. Pål Fadum var ute med metalldetektoren for å se om han kunne finne noe interessant.

– Jeg hadde lest historie om gården. Jeg visste den var gammel, og at det hadde vært en husmannsplass der. På husmannsplasser kan man finne sølvmynter fra 1700-tallet og nyere. Jeg visste også at det kan ha ligget et kloster der.

Keiserlig mynt

Pål Fadum

Pål Fadum er den som fant den mystiske mynten.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Men det var en sølvmynt fra det tysk-romerske riket som dukket opp, med konge, senere keiser Henrik IIs kontrafei på den ene siden og et kors med sirkler rundt på myntens bakside. Arkeolog Ragnar Orten Lie i Kulturarv i Vestfold fylkeskommune er entusiastisk over funnet.

– Henrik II var konge i det tysk-romerske riket fra 1002, og senere keiser til 1024. Nå skal Myntkabinettet i Oslo granske mynten og se om den ble laget tidlig eller sent i regjeringstida hans.

Storpolitikk i Tønsberg-åker?

Man kan spekulere mye rundt funnet av en knøttliten, 1000 år gammel sølvmynt på et jorde utenfor middelalderbyen Tønsberg. Én teori kan knyttes til storpolitikk, sier Orten Lie og viser til at det tysk-romerske riket strakte seg over store deler av Vest- og Sentral-Europa.

– Dermed var det nabo til et veldig mektig Danmark som hadde interesser i Norge. Olav Haraldsson (senere Olav den hellige) kom tilbake til Norge i 1015 etter å ha blitt døpt i Frankrike. Han hadde trolig med seg sølv hjem, og han var jo involvert i slaget ved Nesjar ved Larvik i 1016.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ragnar Orten Lie (til v) og Per-Eivind Johansen

Ragnar Orten Lie (til venstre) viser fylkesordfører Per-Eivind Johansen det sjeldne myntfunnet.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Fantastisk gøy

En annen som er entusiastisk og oppglødd over funnet av sølvmynten er Vestfolds fylkesordfører Per-Eivind Johansen. Han er mer interessert i gamle og sjeldne mynter enn de fleste.

– Det å finne en så godt bevart sølvmynt som er 1000 år gammel og med et portrett som fortsatt er synlig her i Tønsberg-regionen er fantastisk gøy. Funnet innebærer jo også en tilførsel til både Norgeshistorien og Vestfolds historie.

Hører hjemme i Vestfold

Men én ting synes fylkesordføreren mindre om, nemlig at mynten trolig kommer til å forsvinne ut av fylket.

– Som så mye annet vi finner her i Vestfold, så havner vel også dette på kulturhistorisk museum i Oslo. Det synes jeg ikke noe om, for det er jo her det hører hjemme.

Ros til finneren

Helten i denne historien er altså Pål Fadum. For ikke bare fant han mynten. Han har også tidligere hjulpet fylkeskommunen med arkeologiske undersøkelser, blant annet Re-prosjektet og ved Gokstadhaugen.

– Det er viktig å undersøke på Kulturminnesøk før en går ut for å lete. For hvis det er fredete kulturminner, gravfelt eller lignende må man holde seg unna.

Og Orten Lie roser Fadum for jobben han gjør.

– Han har gjort alt riktig. Han kontakter oss på forhånd og snakker dessuten med grunneierne først slik at alle er informert.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark