Sølvmynt. - Denne sølvmynten er 1100 år gammel, og har ligget gjemt i jorda fram til nå. - Foto: Øystein Økter / NRK

Denne sølvmynten er 1100 år gammel, og har ligget gjemt i jorda fram til nå.

Foto: Øystein Økter / NRK

Fant arabiske sølvmynter i Sandefjord

Funnet er en sensasjon i arkeologiske kretser, fordi det viser sporene til en gammel handelsby.

Et av de største funnene av arabiske sølvmynter fra vikingtida i Norge, ble i helga gjort på et jorde ved Gokstadhaugen i Sandefjord. En 1100 år gammel velbrukt arabisk sølvmynt er en del av det sensasjonelle funnet.

Mynten kan ha blitt mistet av en viking som bodde der på 900-tallet. Nå er den funnet igjen av en metallsøker etter å ha ligget mer enn tusen år i Vestfoldjorda.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utgravningsarbeid ved Gokstad. - Folkene fra metallsøkerforeningen finkjemmer hver centimeter for å lete etter skatter. - Foto: Øystein Økter / NRK

Folkene fra metallsøkerforeningen finkjemmer hver centimeter for å lete etter skatter.

Foto: Øystein Økter / NRK

– Spennende, men forventet

Funnet ble gjort i forbindelse med utgravningsarbeidet i den nyoppdagede vikingbyen.

Christian Rødsrud. - Christian Rødsrud synes de gjør flere spennende funn på åkeren. - Foto: Øystein Økter / NRK

Christian Rødsrud synes de gjør flere spennende funn på åkeren.

Foto: Øystein Økter / NRK

– Det er veldig spennende, men samtidig er det forventet. Når vi så disse parsellinndelingene og mulige tomtene, så kunne vi virkelig begynne å håpe på å finne den slags type ting, sier utgravingsleder Christian Rødsrud ved Kulturhistorisk Museum.

Gokstadbyen ble funnet i fjor og seinere på sommeren skal arkeologene fra Kulturhistorisk Museum grave seg ned til hustuftene.

– Tegn på handel

Sist søndag gikk 35 frivillige manngard med metallsøkere for å finne spor fra vikingbyen. Nede i åkerjorda fant de mer enn 500 hundre gjenstander; gullringer, vektlodd, en vikingøks og altså mer enn 30 arabiske sølvmynter. Det var vikingtidas Euro.

Rødsrud viser fram en liten bit av en arabisk dirhem.

– Det er en arabisk sølvmynt som en av detektorene fant nå, og det er et tydelig tegn på handel og bytteforbindelser på plassen her, forteller han.

Sølvmyntene kan ha blitt med hjem etter en handelsferd til Istanbul – datidens Myklagard.

Sølvmynt. - Det var sølvekta i mynten som ble brukt som betaling i vikingtida. - Foto: Øystein Økter / NRK

Det var sølvekta i mynten som ble brukt som betaling i vikingtida.

Foto: Øystein Økter / NRK
Sølvmyntene er klippet opp

Mange av sølvmyntene er klippet i små deler fordi handelsmennene brukte sølvvekta i mynten som betaling. I dag er Arkeologene glade for at vikingen som eide mynten kanskje hadde høl i lomma.

– Ja, eller at den har ligget lagret og falt ned et eller annet sted. Vi vet ikke akkurat hvordan det skjedde, men den har gått tapt for noen.

Sølvmyntene er minner fra handelsreiser ute i verden. Når Gokstadjordet med vikingbyen blir gravd ut i sommer, kan det gi oss et nytt kapittel i Norgeshistorien.

Siste nytt

  • Herpesvirus funnet i østers

    Viruset er sannsynligvis årsaken til at store mengder med stillehavsøsters har dødd på strekningen fra Strømstad til Tønsberg de siste månedene. Dette viruset er ikke funnet i Norge tidligere, melder Havforskningsinstituttet. Viruset er ikke smittsomt for mennesker.

  • Fire vil bli ny politimester

    Søkerlisten ble offentliggjort i dag og viser at fire personer har søkt på stillingen som politimester i Vestfold. Blant dem er tre menn og en kvinne. Kvinnen som har søkt er den tidligere politimesteren i Søndre Buskerud, Christine Fossen.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Mange lærlinge ri Vestfold øver til yrkes-NM. Vi blir med på trening. Tønsberg arrangerer vannøvelse. Stressmestring og mindfulness inntar bibliotek. Leder for PST i Vestfold oppfordrer folk til å tips dem hvis noen begynner å få en atferd som kan tyde på radikalisering.
Kontakt oss på tlf 02345
Mange gleder seg til at Kongen kommer til Svelvik og Hof i dag. Vi har spurt folk hva de vet om Kongen. Talsmann for ei gruppe som jobber for at et område i Tønsberg i Stokke i fremtiden tilhører samme kommune, kommer i studio. En forsvunnet katt ble avlivet av en veterinær.