Sølvmynt. - Denne sølvmynten er 1100 år gammel, og har ligget gjemt i jorda fram til nå. - Foto: Øystein Økter / NRK

Denne sølvmynten er 1100 år gammel, og har ligget gjemt i jorda fram til nå.

Foto: Øystein Økter / NRK

Fant arabiske sølvmynter i Sandefjord

Funnet er en sensasjon i arkeologiske kretser, fordi det viser sporene til en gammel handelsby.

Et av de største funnene av arabiske sølvmynter fra vikingtida i Norge, ble i helga gjort på et jorde ved Gokstadhaugen i Sandefjord. En 1100 år gammel velbrukt arabisk sølvmynt er en del av det sensasjonelle funnet.

Mynten kan ha blitt mistet av en viking som bodde der på 900-tallet. Nå er den funnet igjen av en metallsøker etter å ha ligget mer enn tusen år i Vestfoldjorda.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utgravningsarbeid ved Gokstad. - Folkene fra metallsøkerforeningen finkjemmer hver centimeter for å lete etter skatter. - Foto: Øystein Økter / NRK

Folkene fra metallsøkerforeningen finkjemmer hver centimeter for å lete etter skatter.

Foto: Øystein Økter / NRK

– Spennende, men forventet

Funnet ble gjort i forbindelse med utgravningsarbeidet i den nyoppdagede vikingbyen.

Christian Rødsrud. - Christian Rødsrud synes de gjør flere spennende funn på åkeren. - Foto: Øystein Økter / NRK

Christian Rødsrud synes de gjør flere spennende funn på åkeren.

Foto: Øystein Økter / NRK

– Det er veldig spennende, men samtidig er det forventet. Når vi så disse parsellinndelingene og mulige tomtene, så kunne vi virkelig begynne å håpe på å finne den slags type ting, sier utgravingsleder Christian Rødsrud ved Kulturhistorisk Museum.

Gokstadbyen ble funnet i fjor og seinere på sommeren skal arkeologene fra Kulturhistorisk Museum grave seg ned til hustuftene.

– Tegn på handel

Sist søndag gikk 35 frivillige manngard med metallsøkere for å finne spor fra vikingbyen. Nede i åkerjorda fant de mer enn 500 hundre gjenstander; gullringer, vektlodd, en vikingøks og altså mer enn 30 arabiske sølvmynter. Det var vikingtidas Euro.

Rødsrud viser fram en liten bit av en arabisk dirhem.

– Det er en arabisk sølvmynt som en av detektorene fant nå, og det er et tydelig tegn på handel og bytteforbindelser på plassen her, forteller han.

Sølvmyntene kan ha blitt med hjem etter en handelsferd til Istanbul – datidens Myklagard.

Sølvmynt. - Det var sølvekta i mynten som ble brukt som betaling i vikingtida. - Foto: Øystein Økter / NRK

Det var sølvekta i mynten som ble brukt som betaling i vikingtida.

Foto: Øystein Økter / NRK
Sølvmyntene er klippet opp

Mange av sølvmyntene er klippet i små deler fordi handelsmennene brukte sølvvekta i mynten som betaling. I dag er Arkeologene glade for at vikingen som eide mynten kanskje hadde høl i lomma.

– Ja, eller at den har ligget lagret og falt ned et eller annet sted. Vi vet ikke akkurat hvordan det skjedde, men den har gått tapt for noen.

Sølvmyntene er minner fra handelsreiser ute i verden. Når Gokstadjordet med vikingbyen blir gravd ut i sommer, kan det gi oss et nytt kapittel i Norgeshistorien.

Siste nytt

  • Døde av naturlige årsaker

    Den 73 år gamle kvinnen som ble funnet død på Barkåker i går døde en naturlig død. Det viser en foreløpig obduksjonsrapport. – Det er ingen grunn til å tro at det ligger noe kriminelt bak selve dødsfallet, sier politiadvokat Knut Chistian Braae-Johannessen ved Vestfold politidistrikt.

  • Vil gi mer til frivillige

    Kristelig Folkeparti vil øke støtten til frivillige lag og foreninger. Regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett kuttet 40 millioner kroner til frivillig sektor, men denne posten foreslår Krf å øke i sitt alternative statsbudsjett. Det sier stortingsrepresentant Anders Tyvand fra Vestfold.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

I dag blir det mange unger å se i gatene, kledd ut som både hekser og spøkelser, på jakt etter godteri. Norges Birøkterlag mister 1/3 av støtten fra staten, hvis forslag til statsbudsjett blir vedtatt. Kollega Fredrik forteller historien om hans bestefar fyllepenn, Linn blir med bilberger Arnt-Johnny på jobb.
Kontakt oss på tlf 02345