Hopp til innhold

Færre velger kirkedåp

For første gang blir færre enn 60 prosent av barna som fødes i Norge, døpt i Den norske kirke. Dette er en skikkelig utfordring, sier biskopen i Tunsberg bispedømme.

dåp

Færre og færre velger å bære barna sine til døpefonten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tallenes tale fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er nedslående for kirken. I fjor var andelen døpte 58,9 prosent. Det er en nedgang på 3,1 prosentpoeng fra året før.

Nedgangen er størst i bynære områder, og biskop Per Arne Dahl i Tunsberg bispedømme mener det blant annet kan forklares med nye befolkningsgrupper.

– Men nedgangen er betydelig også der en eller begge foreldre er medlem av kirken, men likevel lar være å døpe barna sine. Dette er en skikkelig utfordring for oss.

– Må respektere foreldrenes valg

Per Arne Dahl

Den kirkelige eksperimenteringen med ny liturgi og ny liturgisk musikk har kanskje gjort at alternativene er blitt for mange for noen, tror biskop Per Arne Dahl.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth/NRK

Kirken må møte utfordringen på tre måter, mener Dahl. Det er viktig å fortelle hva dåpen er på en forståelig måte, forholdene må legges mer praktisk til rette for foreldre som vil døpe barna sine og kirken må sørge for at dåpen blir en god opplevelse.

– I tillegg må vi øve oss på å respektere at dette er valg som voksne mennesker tar for sine barn. Vi kan like det eller ikke, men vi må forholde oss til det som en virkelig stor utfordring.

Skal være forutsigbart

– Hva mener du har gått galt når foreldre som selv er døpt, ikke døper barna sine?

– Vi ønsker at kirken skal være et hjem, at det å komme til gudstjenesten skal være noe vi er fortrolige med. Det er blitt forskjellig preg på gudstjenestene fra kirke til kirke, og man kjenner seg kanskje ikke helt hjemme. Det skal være litt forutsigbart å komme til kirken.