Hopp til innhold

Er dette fremtidens eldreomsorg?

Virtuelle besøk hos eldre testes ut.

Bente Bang Eriksen og Giraffen som sørger for virtuell kontakt med hjemmetjenesten.

Bente Bang Eriksen og giraffen som sørger for virtuell kontakt med hjemmetjenesten.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Fire kommuner i Norge er valgt ut til å teste VictoryaHome, en teknologi som skal sørge for overvåking og sikkerhet for eldre brukere, og legge til rette for sosial kontakt.

En monitor festet på et rullende stativ kommer mot Bente Bang Eriksen i Nøtterøy kommune, en av testkommunene. Hun er blitt oppringt av Torgunn Hauge fra hjemmetjenesten via Skype.

Hauge har ringt Bang Eriksen for å sjekke om hun har fått tatt de medisinene hun skal ha, og om hun har behov for noen form for assistanse.

– Har du sovet godt i natt, spør Torgunn Hauge fra kontoret sitt.

Bang Eriksen svarer bekreftende, både på spørsmålet om nattesøvn, og når hun får spørsmål om hun har tatt medisinen sin.

Les også:

– Hyggeligere enn telefon

Torgunn Hauge

Torgunn Hauge, senterleder for Sjølystsenteret, kan ved hjelp av den såkalte giraffen holde kontakt med pasienter fra kontoret sitt.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Via skjermen på den rullende monitoren kan Hauge og Bang Eriksen snakke sammen ansikt til ansikt. Monitoren som står på et gult rullende stativ, kalles giraffen.

Når den ikke er i bruk, står stativet med skjermen vendt mot en vegg, og når brukerne får en oppringning fra hjemmetjenesten eller familien, må de svare bekreftende på at de ønsker å ta imot samtalen. Brukerne kan også selv ta kontakt ved å ringe sine kontakter som er lagt inn i systemet.

– Du ser den du snakker med. Det er fint. Den erstatter ikke et fysisk besøk, men er mye hyggeligere enn telefon, sier Bang Eriksen.

Skal gi økt sosialt kontakt

Halvor Lindqvist og Renate Solstad, rådgivere i Nøtterøy kommune

Halvor Lindqvist og Renate Solstad, rådgivere i Nøtterøy kommune.

Foto: Aina Indreiten / NRK

VictoryaHome-systemet er avhengig av en god internettforbindelse for å fungere. De eldre snakker med sine kontakter via skjermen, mens hjemmetjenesten og familien er tilknyttet via PC eller en mobilapp. Systemet er ment å bedre folks trivsel ved økt sosial kontakt, og styrke sikkerheten ved observasjon av de eldre.

– I tillegg til den sosiale kontakten de får via skjermen, har systemet falldetektor og automatisk pilledispenser, forklarer Renate Solstad, rådgiver i Nøtterøy kommune.

Pilledispenseren står på giraffen, og hvis du glemmer å ta pilla di, så går det en alarm, enten hos pårørende eller hos hjemmetjenesten.

Trenger flere som vil teste systemet

Det var Halvor Lindqvist, rådgiver i sosialseksjonen i Nøtterøy kommune, som oppdaget giraffen på en teknologimesse i Danmark og kom i kontakt med den amerikanske produsenten.

– Vi ble valgt ut som testkommune, en av to i Norge, og det er vi stolte av, sier Lindquist.

Systemet testes ut på eldre brukere i Europa og Norge er sammen med Nederland, Sverige og Portugal blant testlandene. I Norge har Nøtterøy og Odda kommune deltatt i en pretest-periode for å samle erfaringer.

Gjennom erfaringer fra den første testperioden er systemet videreutviklet, og nå skal det testes i et halvt år i enda flere kommuner.

Denne gangen skal også eldre i Oslo og Tromsø kommune prøve ut systemet.

– Forsøksperioden starter i oktober, men Nøtterøy kommune trenger flere eldre og pårørende som vil teste systemet. Så hvis noen har lyst til å prøve ut systemet, så kan de ta kontakt med oss, sier Lindqvist.

Han understreker at systemet ikke skal erstatte, men være et tillegg til de ordinære tjenestene.

Les også:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark